20 Ιουλίου 2020

EBRD: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας

Τη συνειδητή επιλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να εντάξει και τη χώρα μας στους επενδυτικούς της προορισμούς μεταφέρει σε αποκλειστική της συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, Andreea Moraru.

Με βάση τα επενδεδυμένα κεφάλαια της EBRD στην ελληνική οικονομία, τα οποία ήδη ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, η κ. Andreea Moraru επισημαίνει ότι το επενδυτικό πλάνο της τράπεζας, αυτή τη στιγμή, έχει ορίζοντα έως το 2025.

Επίσης, εκφράζει την εμπιστοσύνη της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι έπειτα από μια ύφεση της τάξεως του 6% για το τρέχον έτος, για το 2021 οι προβλέψεις της τράπεζας «κάνουν λόγο» για ανάπτυξη 6%.

Σημειώνoντας ότι «είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε έργα πράσινης ενέργειας και υποδομών», κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα SME Pre-Listing Support, το οποίο στοχεύει στην προετοιμασία των επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η τράπεζα αναγνωρίζει την ανάγκη των μμε για χρηματοδότηση των αναπτυξιακών και επενδυτικών τους σχεδίων.

Ειδικότερα στην ερώτηση "Ποιοι είναι οι τομείς προτεραιότητας για την τράπεζα; Σε ποιους κλάδους έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση;" η Andreea Moraru.δίνει την εξής απάντηση:

«Σε συνάρτηση με την ατζέντα της Ελλάδας, η οποία φιλοδοξεί στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, η υποστήριξη του ενεργειακού τομέα της χώρας είναι μία από τις στρατηγικές μας προτεραιότητες.

Έχουμε επίσης επικεντρωθεί στην τοπική κεφαλαιαγορά, με πολλές επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα. Πρόσφατα εγκρίναμε την επέκταση του Ελληνικού Πλαισίου Επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα της τράπεζας κατά 200 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε για εταιρικά ομόλογα στα 450 εκατ. ευρώ. Μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι οι επενδύσεις μας στις εκδόσεις ομολόγων από την Aegean Airlines, τον Μυτιληναίο και τον ΟΤΕ. Η πιο πρόσφατη συμμετοχή μας ήταν με 57,5 εκατ. ευρώ στην έκδοση ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα, το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εισαχθεί ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που εκδόθηκε μετά την κρίση του κορονοϊού.

Επιπλέον, είμαστε εξαιρετικά ενεργοί στον τραπεζικό τομέα, υποστηρίζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και επενδύοντας σε κόκκινα δάνεια, τιτλοποιήσεις και εμπορικές συναλλαγές. Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεών μας στη χώρα είναι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μάλιστα, ξεκινήσαμε το έργο μας στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Επίσης έχουμε πραγματοποιήσει αξιοσημείωτες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων: πρόσφατα επενδύσαμε στη Lamda Development, υποστηρίζοντας το Ελληνικό, ένα έργο ορόσημο, και επίσης συμμετέχουμε στο επενδυτικό σχήμα για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά.

Εκτός αυτού, είμαστε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται είτε από συμβούλους της ελληνικής αγοράς είτε από διεθνείς κλαδικούς εμπειρογνώμονες.

Μέσω του προγράμματός μας “Advice for Small Businesses”, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της ελληνικής κυβέρνησης και της EBRD, δουλεύουμε με τις επιχειρήσεις σε ένα πολύ ευρύ φάσμα υπηρεσιών από τη στρατηγική, το μάρκετινγκ και branding, τη λειτουργία της επιχείρησης μέχρι και τη διαχείριση ποιότητας, την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και άλλα.

Η πλειονότητα των εταιρειών δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, αλλά και στον τομέα των χημικών / φαρμακευτικών προϊόντων, στη λιανική και χονδρική, καθώς και στη μεταποιητική βιομηχανία.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πάνω από το 70% των επιχειρήσεων είναι εκτός Αττικής, με ένα 20% να είναι από την Πελοπόννησο και άλλο ένα 20% από την Κεντρική Μακεδονία.

Επιδιώκουμε να είμαστε κοντά στις ανάγκες της αγοράς και έτσι προσφέρουμε και μία σειρά από άλλες δραστηριότητες όπως σεμινάρια εξαγωγών και ημερίδες, ενώ πρόσφατα λανσάραμε και μία διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης για την αντιμετώπιση της κρίσης από μικρές επιχειρήσεις (www.ebrdknowhowacademy.com/learn)».

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου