28 Ιουλίου 2020

Όταν ο Νατ Ρότσιλντ αποκαλεί τον Μητσοτάκη «ανόητο»

Η προ δεκαπεθημέρου, μάλλον πρωτοφανής και σίγουρα εκτός των ορίων ευπρέπειας, ανάρτηση του 49χρονου τραπεζίτη Νατ Ρότσιλντ στο Twitter κατά του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τον αποκάλεσε ανόητο, έφερε στο προσκήνιο μια σφοδρή αντιπαράθεση για την επένδυση της NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Μια επένδυση που ξεκινάει να υλοποιείται μόλις τώρα, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. 

Φυσικά, το να ενδιαφέρεται κάποιος για το τι θα χτιστεί κοντά στην περιουσία του, εν προκειμένω στην παραθεριστική έπαυλη του Ναθάνιελ Φίλιπ Βίκτορ Ρότσιλντ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, που βρίσκεται 2,9 χλμ. από την παραχωρηθείσα έκταση, είναι αναμενόμενο και δικαιολογημένο, τη στιγμή που αισθάνεται ότι η περιουσία του και η ιδιωτικότητα της έπαυλής του θίγονται από την ανάπτυξη αυτή. 

Η παραθεριστική έπαυλη του Νατ Ρότσιλντ στην Κέρκυρα

Ομως, το να αποκαλείς δημοσίως έναν πρωθυπουργό ανόητο επειδή στηρίζει μία επένδυση, την οποία έχουν προσυπογράψει πριν από αυτόν πέντε ακόμα κυβερνήσεις και έχουν εγκρίνει με αλλεπάλληλες αποφάσεις τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ξεπερνάει τα συνηθισμένα όρια κριτικής, ειδικά από ανθρώπους με τα δικά του κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου ο Νατ Ρότσιλντ έγραψε στο Twitter:

Nat Rothschild @NatRothschild1
·11 Ιουλ
Greek PM Kyriakos Mitsotakis arrives in Corfu today and will visit Erimitis. Environmentally Erimitis is a total disaster, it takes Corfu back to 1970s style mass development and adds zero to the local economy. Mitsotakis is foolish to champion this project. #SaveErimitis #Corfu


«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει σήμερα στην Κέρκυρα και θα επισκεφθεί τον Ερημίτη. Περιβαλλοντικά ο Ερημίτης είναι μια απόλυτη καταστροφή, παίρνει την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη του 1970 και προσθέτει μηδέν στην τοπική οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανόητος να υπερασπίζεται αυτό το έργο».

Το ξεκίνημα της επένδυσης

Τον Μάρτιο του 2012 το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Ερημίτης Κέρκυρας, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (2,9 χλμ.) από την ιδιοκτησία του Ρότσιλντ. Αλλά ο Ρότσιλντ τη δεδομένη χρονική στιγμή φέρεται να μην έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ακίνητο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", πηγές της τότε διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζονται πως όχι μόνον ερωτήθηκε ο Νατ Ρότσιλντ στο πλαίσιο του market sounding (συνήθης διαδικασία για τη βολιδοσκόπηση της αγοράς), αλλά και ότι «απάντησε, ενδεχομένως χαριτολογώντας, πως πουλάει και αυτός». Υπενθυμίζουν δε πως η ομώνυμη επενδυτική τράπεζα ήταν μεταξύ των συνομιλητών του ταμείου στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει, όπως ορίζει το καταστατικό του, με εξωτερικούς συμβούλους.

Τελικά, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στον μοναδικό ενδιαφερόμενο, την αμερικανική εταιρεία NCH Capital Inc, και έναντι 25.750.000 ευρώ της παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα επιφανείας και, εντέλει, μέρος της κυριότητας του οικοπέδου των 490 στρεμμάτων στο οποίο δεσμεύθηκε να υλοποιήσει επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος. Και κάπου τότε ξεκινούν τα προβλήματα.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου