15 Ιουλίου 2020

83 Κροίσοι ζητούν να… φορολογηθούν περισσότερο

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους απευθύνουν 83 από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ζητώντας τους να επιβάλουν υψηλότερους φόρους στους πολύ πλούσιους, συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων. Και ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν από μεγιστάνες όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, αυτή τη φορά το παράδοξο αίτημα των πλουσίων στοχεύει συγκεκριμένα στον βαρύτατο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και στην ανάγκη να βρεθούν κεφάλαια για την αντιμετώπισή του και για την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Στην επιστολή προς τις κυβερνήσεις τους, την οποία δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλισθούν τα δυσθεώρητα κεφάλαια που είναι αναγκαία για τη στήριξη της οικονομίας και ότι αυτά μπορούν να βρεθούν μόνον στις τσέπες των πολύ πλουσίων. Δεν παραλείπουν, πάντως, να θέσουν εκ νέου το πρόβλημα της διευρυνόμενης ανισότητας παγκοσμίως και να ζητήσουν από τους πολιτικούς να μεριμνήσουν για τη διευθέτησή του.

«Δεν είμαστε εκείνοι που φροντίζουν τους αρρώστους στην εντατική. Δεν οδηγούμε τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Δεν γεμίζουμε εμείς τα ράφια στα καταστήματα τροφίμων ούτε παραδίδουμε έτοιμο φαγητό από πόρτα σε πόρτα», υπογραμμίζουν οι 83 κροίσοι σαν φόρο τιμής σε όσους έχουν συμβάλει, ηρωικά σχεδόν, στην καθημερινή διαχείριση της πανδημίας και προσθέτουν: Όλοι μας «έχουμε τεράστιο χρέος προς όσους εργάζονται στην εμπροσθοφυλακή αυτής της παγκόσμιας μάχης», και θυμίζουν ότι «όσοι κάνουν την πιο ουσιαστική δουλειά είναι κακοπληρωμένοι για το καθήκον που αναλαμβάνουν».

Και καταλήγουν εμφατικά: «Εχουμε, όμως, χρήματα και πολλά χρήματα, που αυτή τη στιγμή είναι απολύτως αναγκαία και θα είναι απολύτως αναγκαία τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κόσμος θα ανακάμπτει από την κρίση».

Παράλληλα, ζητούν από τους πολιτικούς «να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της ανισότητας και να αναγνωρίσουν ότι οι υψηλότεροι φόροι στους πλούσιους και η μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια παγκοσμίως «είναι ουσιώδους σημασίας για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμα λύση».

Ανάμεσα στους βαθύπλουτους που προσυπογράφουν την έκκληση είναι ο Τζέρι Γκρίνφιλντ, συνιδρυτής διάσημης εταιρείας παγωτών, και η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, εκ των κληρονόμων της αυτοκρατορίας του Ντίσνεϊ. Την προσυπογράφουν επίσης ο σερ Στίβεν Τίνταλ, ιδρυτής του ομίλου Warehouse Group, και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Νέας Ζηλανδίας με περιουσία ύψους 475 εκατ. δολαρίων, ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Ρίτσαρντ Κέρτις και ο Ιρλανδός Τζον Ο’ Φάρελ, ιδρυτής hedge fund, που κέρδισε εκατομμύρια δολάρια επενδύοντας σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της Silicon Valley.

Εδωσαν την επιστολή τους στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου