27 Απριλίου 2021

Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε μακριά

Υπάρχει μια πολύ παλιά χρηματιστηριακή ρήση που αναφέρει: "Sell in May and go away, and come on back on St. Leger's Day" (Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε μακριά, και επιστρέψτε την ημέρα του Αγίου Λέγκερ). ‘Εχει άραγε εφαρμογή το παραπάνω ρητό στις παγκόσμιες αγορές και ειδικότερα στην ελληνική;

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το ρητό έχει τις ρίζες του στη Μ. Βρετανία και ήταν έθιμο αριστοκρατών, εμπόρων και τραπεζιτών, που θα έφευγαν από την πόλη του Λονδίνου για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ημέρα του St. Leger αναφέρεται σε μια διάσημη ιπποδρομία που λάμβανε χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Φέτος, οι κυριότερες αγορές του πλανήτη σημειώνουν αλλεπάλληλα υψηλά, ωθούμενες από την άνευ προηγουμένου διοχέτευση ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και υποβοηθούμενες από τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η τρέχουσα χρονιά σε καμία περίπτωση, δεν έχει ομοιότητες με την περυσινή. Χαρακτηριστικά της περυσινής άνοιξης, εν μέσω ενός παγκόσμιου lockdown,  ήταν η αμφιβολία και η αβεβαιότητα για τo τι μέλλει γενέσθαι. Αυτά φέτος αντικαταστάθηκαν από τη βεβαιότητα και τον εφησυχασμό ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Σε ένα άρθρο του Δημοσθένη Τρίγγα στο capital.gr, που παρουσιάζει στοιχεία από τα τελευταία 21 χρόνια του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρονται σχετικά με την ρήση "Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε μακριά..." και τα ακόλουθα:

Φέτος, η απόδοση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από την αρχή του έτους παραμένει σε θετικό έδαφος (+8,2%), ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο η απόδοση του Γενικού Δείκτη έχει ξεπεράσει το 54%! Μια απόδοση που αποτελεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 21 ετών, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη (+25,18% το 2005-2006), κάτι που προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη ρήση «Sell in May and go away ...».

Εφαρμόζοντας το ρητό και χωρίζοντας το έτος σε δύο μέρη, όποιος επενδυτής ρευστοποιεί τις μετοχές του την τελευταία ημέρα του Απριλίου και τις επαναγοράζει την 1η Νοεμβρίου μπορεί να βγει σημαντικά κερδισμένος. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου παρατηρείται χαμηλότερη εμπορευσιμότητα και υψηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με το άλλο μισό του χρόνου.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπάρχει μια ιδιομορφία, καθώς τα τελευταία 20 και πλέον έτη όποιος είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τη στρατηγική "αγοράζω και διακρατώ τις μετοχές χωρίς αγοραπωλησίες" μέχρι και σήμερα θα ήταν χαμένος περί το 71% περίπου, μιας και η τάση ήταν καθαρά πτωτική. Δηλαδή, εάν κάποιος είχε επενδύσει 100.000 ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2000 μέχρι και σήμερα θα είχε μόλις 28.756 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα).

Ωστόσο, εάν κάποιος είχε ακολουθήσει τη στρατηγική" Sell in May and go away" θα είχε αποκομίσει κέρδος 11.948 ευρώ, ήτοι σωρευτική απόδοση 12% περίπου (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα). Στην περίπτωση που ένας επενδυτής ακολουθούσε το αντίθετο, η απόδοσή του θα ήταν -79,4%, δηλ. χειρότερη και από τη διακράτηση. 

Η στρατηγική "αγοράζω τον Νοέμβριο και πουλώ στο τέλος Απριλίου" δίνει μια μέση απόδοση της συγκεκριμένης περιόδου +2,54%, ενώ η αγορά τον Μάιο και πώληση τον Οκτώβριο διαμορφώνει τη μέση απόδοση -4,94%.



Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρεθεί στα επίπεδα προ πανδημίας, με την τουριστική περίοδο που έρχεται να κρίνει το κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει επαρκώς το 2021 και το Χρηματιστήριο θα διαψεύσει την ίδια του την ιστορία!

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου