24 Απριλίου 2021

S&P: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ, από ΒΒ-

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB' από 'BB-' με θετικές προοπτικές, αναφέροντας ότι αναμένει ταχεία βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας καθώς θα υποχωρούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι θετικές προοπτικές σημαίνουν ότι ο S&P μπορεί να αναβαθμίσει περαιτέρω το αξιόχρεο της Ελλάδας τους επόμενους 12-18 μήνες, «αν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπουμε τώρα και ισχυρότερη από αυτή των χωρών της κατηγορίας της», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η περαιτέρω αναβάθμιση μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από μία ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομικής επίδοσης σε συνδυασμό με μία έντονη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο οίκος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,9% φέτος και 5,8% το 2022 μετά την ύφεση 8,2% πέρυσι που προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

Το ελληνικό δημόσιο, σημειώνει, ωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά διαθέσιμα και η οικονομία θα λάβει πρόσθετη στήριξη από τις επικείμενες επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

«Αναμένουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», αναφέρει ο S&P.

Εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης «S&P». «Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών» αναφέρει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου