13 Απριλίου 2021

Guardian: Πώς το Facebook έγινε εργαλείο χειραγώγησης από πολιτικούς ηγέτες

Το Facebook έχει επιτρέψει επανειλημμένα σε παγκόσμιους ηγέτες και πολιτικούς να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του για να εξαπατούν το κοινό ή να παρενοχλούν τους αντιπάλους τους παρά το γεγονός ότι έχει ειδοποιηθεί πως αυτό είναι παράνομο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Guardian, εσωτερικά έγγραφα δείχνουν πώς το Facebook χειρίστηκε περισσότερες από 30 υποθέσεις σε 25 χώρες που αφορούν καταχρηστική πολιτικά συμπεριφορά και η οποία αναγνωρίστηκε εκ των προτέρων από το προσωπικό της εταιρείας.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Η έρευνα δείχνει πώς το Facebook επέτρεψε σημαντικές καταχρήσεις της πλατφόρμας του σε φτωχές, μικρές και μη δυτικές χώρες. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ενήργησε γρήγορα για να αντιμετωπίσει την πολιτική χειραγώγηση που πλήττει χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η Πολωνία, ωστόσο, κινήθηκε αργά ή καθόλου σε περιπτώσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Μογγολία, το Μεξικό και μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής.

«Υπάρχει μεγάλη ζημιά που γίνεται στο Facebook και η οποία δεν αντιμετωπίζεται γιατί δεν θεωρείται ότι αποτελεί κίνδυνο για το Facebook», δήλωσε η Σόφι Ζανγκ, πρώην επιστήμονας δεδομένων στο Facebook που εργάστηκε στον οργανισμό «ακεραιότητας» της εταιρείας με στόχο την καταπολέμηση της μη αυθεντικής συμπεριφοράς.

Το Facebook δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει την πολιτική χειραγώγηση της πλατφόρμας του μετά το ιστορικό φιάσκο των αμερικανικών εκλογών το 2016, όταν Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποίησαν ψεύτικους λογαριασμούς για να εξαπατήσουν και να διχάσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Ωστόσο, η εταιρεία απέτυχε επανειλημμένα να αναλάβει εγκαίρως δράση όταν παρουσιάστηκαν στοιχεία για την αχαλίνωτη χειραγώγηση και κατάχρηση των εργαλείων της από πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Το Facebook απέλυσε την Σόφι Ζανγκ με την αιτιολογία ότι είχε κακές επιδόσεις τον Σεπτέμβριο του 2020. Την τελευταία ημέρα, δημοσίευσε ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα 7.800 λέξεων στο οποίο περιγράφει πώς «βρήκε πολλές απροκάλυπτες προσπάθειες ξένων κυβερνήσεων να κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας σε τεράστια κλίμακα για να παραπλανήσουν τους πολίτες τους» επικρίνοντας ταυτόχρονα σκληρά την εταιρεία για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις. «Ξέρω ότι έχω αίμα στα χέρια μου», έγραψε. Τώρα, η Ζανγκ ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις της θα αναγκάσουν το Facebook να υπολογίσει τις συνέπειες στον υπόλοιπο κόσμο. «Το Facebook δεν έχει ισχυρό κίνητρο να το αντιμετωπίσει, εκτός από τον φόβο ότι αυτό μπορεί να διαρρεύσει και να γίνει μεγάλη φασαρία, κάτι που κάνω εγώ», είπε στον Guardian.

Από την πλευρά της η Λιζ Μπουρζουά, εκπρόσωπος του Facebook, δήλωσε: «Διαφωνούμε με τα λεγόμενα της κ. Ζανγκ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές μας και τις προσπάθειές μας για εξάλειψη της κατάχρησης μέσω της πλατφόρμας μας». «Αντιμετωπίζουμε επιθετικά την κατάχρηση σε όλο τον κόσμο και εξειδικευμένες ομάδες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το έργο. Ως αποτέλεσμα, καταργήσαμε περισσότερα από 100 δίκτυα συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς. Περίπου τα μισά από αυτά ήταν εγχώρια δίκτυα που λειτουργούσαν σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Η καταπολέμηση της συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς είναι η προτεραιότητά μας. Αντιμετωπίζουμε επίσης τα προβλήματα της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και της ψεύτικης αφοσίωσης. Ερευνούμε κάθε ζήτημα προτού προβούμε σε ενέργειες ή προχωρήσουμε σε δημοσιεύσεις σχετικά με αυτά». 


Πώς οι αλγόριθμοι στρεβλώνουν τον πολιτικό διάλογο

Με 2,8 δισεκατομμύρια χρήστες, το Facebook διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στον πολιτικό διάλογο σχεδόν σε κάθε χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, οι αλγόριθμοι και τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στρεβλώσουν τον πολιτικό διάλογο.

Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω των ψεύτικων like, σχολίων και κοινοποιήσεων, μέσω μη αυθεντικών ή παραβιασμένων λογαριασμών του Facebook. Εκτός από τη διαμόρφωση της αντίληψης του κοινού για τη δημοτικότητα ενός πολιτικού ηγέτη, η ψεύτικη εμπλοκή μπορεί να επηρεάσει τον πολύ σημαντικό αλγόριθμο ροής ειδήσεων του Facebook. Το παιχνίδι με τον αλγόριθμο μπορεί να κάνει και τη διαφορά μεταξύ της προσέγγισης εκατομμυρίων ανθρώπων –και του να μιλάει κανείς χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση.

Η Σόφι Ζανγκ προσελήφθη από το Facebook τον Ιανουάριο του 2018 για να εργαστεί στην ομάδα που είχε ως αντικείμενο την εξάλειψη της ψεύτικης συμμετοχής. Διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα της εικονικής διάδρασης ήταν σε αναρτήσεις ατόμων και επιχειρήσεων αλλά και σε αναρτήσεις «πολιτικών στόχων», όπως τους αποκαλεί το Facebook.

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα ήταν αυτό του προέδρου της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Χερνάντες. Όπως διαπίστωσε η Ζανγκ, τον Αύγουστο του 2018, το προσωπικό του Χερνάντες συμμετείχε άμεσα στην εκστρατεία για την ενίσχυση περιεχομένου στη σελίδα του με εκατοντάδες χιλιάδες ψεύτικα «like». Ένας από τους διαχειριστές της επίσημης σελίδας του Χερνάντες στο Facebook χειριζόταν επίσης εκατοντάδες άλλες σελίδες που είχαν δημιουργηθεί για να θυμίζουν αληθινά προφίλ χρηστών. Μέσω των σελίδων αυτών έκανε και τα ψεύτικα «like» στις αναρτήσεις του Χερνάντες.

Αυτή η μέθοδος της ψεύτικης εμπλοκής, την οποία η Ζανγκ αποκαλεί «κατάχρηση σελίδας», κατέστη δυνατή χάρη σε ένα κενό στις πολιτικές του Facebook. Η εταιρεία απαιτεί από τους λογαριασμούς χρηστών να είναι αυθεντικοί και απαγορεύει στους χρήστες να έχουν περισσότερους από έναν λογαριασμό. Ωστόσο, δεν έχει αντίστοιχους κανόνες για τις σελίδες, οι οποίες μπορούν να εκτελούν πολλές από τις ίδιες ενέργειες με τους λογαριασμούς, όπως τα «like», τα σχόλια και οι κοινοποιήσεις.

Το κενό φαίνεται πως χρησιμοποιείται από το κυβερνών κόμμα του Αζερμπαϊτζάν για να αφήσει εκατομμύρια ενοχλητικά σχόλια στις σελίδες Facebook των ανεξάρτητων ειδησεογραφικών πρακτορείων και των πολιτικών της αντιπολίτευσης στη χώρα. (…)

Πηγές: kathimerini.gr , Guardian:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου