17 Απριλίου 2021

Ερντογάν εναντίον Τουρκοκυπρίων για το Κοράνι

Μία απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου των Κατεχόμενων, με την οποία ακυρώνεται η αρμοδιότητα του «Γραφείου Θρησκευμάτων» να διεξάγει μαθήματα αποστήθισης του κορανίου, επισκίασε την χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην κατεχόμενη Κύπρο για συντονισμό με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ενόψει Πενταμερούς. 

Η απόφαση για απαγόρευση της διδαχής του κορανίου, η οποία μάλιστα λήφθηκε με το σκεπτικό της προστασίας της κοσμικότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις απείλησε ευθέως πως αν οι Τουρκοκύπριοι δεν διορθώσουν το «λάθος», τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε μέτρα «άλλου χαρακτήρα». 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι έδωσε ρητές εντολές στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συζητήσει το θέμα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ενώ προανήγγειλε την κάθοδο και του Φουάτ Οκτάι στην Κύπρο, για να διασφαλίσει ότι πραγματοποιούνται τα κατάλληλα βήματα για την διόρθωση αυτού του ζητήματος.

Έντονες αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα

Οι νέα παρέμβαση Ερντογάν επέφερε πρωτοφανείς αντιδράσεις της πλειοψηφίας των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί (φωτογραφία αριστερά) σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρακολουθεί με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση τα απειλητικά λόγια του Τούρκου προέδρου. Η προσέγγιση του Ερντογάν, σημειώνει ο Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζει ανοικτά ότι βλέπει την «βόρεια Κύπρο» ως επαρχία της Τουρκίας

Εντονότερη ήταν η στάση του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, του οποίου ο ηγέτης Τζεμάλ Όζγιγιτ δεν παρευρέθηκε στην σύσκεψη κομμάτων υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την προετοιμασία της Πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο. 

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το Ρεμπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα τονίζει ότι η προσέγγιση πως ό,τι ισχύει στην Τουρκία θα ισχύει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι δεκάδες Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, δικηγόροι, αλλά και απλοί πολίτες εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγανάκτηση για τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Τέλος η ομοσπονδία»

Πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ήγειρε το θέμα δημοσίως και αρκέστηκε στο να στείλει μηνύματα για την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία κατά την Πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης. Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν θα χάσει άλλο χρόνο συζητώντας την ομοσπονδιακή λύση και θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με νέες ιδέες και νέα οράματα.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία
Πηγή: Deutsche Welle 

Σχετικές αναρτήσεις:
DW: Ένα κίνημα που αλλάζει την πολιτική σκηνή στην Κύπρο (4.4.2021)
DW: Ο Ερντογάν γαντζώνεται στην εξουσία (2.4.2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου