19 Απριλίου 2021

Reuters: Η Ελλάδα θεωρεί την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη

Τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην Καθημερινή της Κυριακής, επικαλείται σε ρεπορτάζ του το Reuters, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Το Reuters στο ρεπορτάζ του, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μπορεί να είναι δύσκολη, δεν είναι όμως ακατόρθωτη», σημειώνει ότι ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις διαφορές με την Τουρκία στην Μεσόγειο καθώς και σε άλλα ζητήματα, ωστόσο μολονότι είναι δύσκολη η επίλυση, δεν είναι αδύνατη. 

Το Reuters υπενθυμίζει ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά βρίσκονται σε διαμάχη για σειρά θεμάτων.

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη», λέει στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αντιπαράθεσή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου υπενθυμίζει τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνάντηση ξεκίνησε με την ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων, αλλά κατέληξε σε ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στις δύο πλευρές». Σημειώνει δε ότι επρόκειτο για «την πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία από το 2015 σε μια προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου για μια θετική ατζέντα στις συζητήσεις με την Άγκυρα».

Ο κ. Δένδιας τόνισε στην «Κ» ότι η επίσκεψή του αυτή στόχευε στην βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και ότι η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι δύσκολη και έχει ως προϋπόθεση η Άγκυρα να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. 
«Εάν υιοθετήσουμε κοινούς κανόνες, δηλαδή αν η Τουρκία αποδεχθεί την UNCLOS, τότε μια λύση μπορεί να είναι προσπελάσιμη» επισήμανε. «Το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα με την Τουρκία είναι ότι δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής όσον αφορά το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς μας». 


«Βλέπω μια παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητος. Κάτι που κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη. Αλλά όχι αδύνατη», υπογράμμισε.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ερώτηση εάν «η δημόσια σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντανακλούσε και το περιεχόμενο των κατ’ ιδίαν συζητήσεων», απάντησε: «Υπήρξε όντως διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου. Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συζητήσεις όσο και δημοσίως. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ηταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ακόμη ότι θέση της Ελλάδας είναι ότι «πρέπει να οριοθετήσουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και κατ' επέκταση την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι και το μοναδικό ζήτημα το οποίο συζητούμε στις Διερευνητικές Επαφές. Και προσβλέπουμε στην 63η συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί στην Τουρκία».

Όσον αφορά το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο", τόσο κατά τις επαφές του με τους Λίβυους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, όσο και στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη τον Δεκέμβριο του 2019. «Να το τονίσω: η θέση αυτή δεν είναι απλώς ελληνική. Είναι η συμφωνημένη θέση που στηρίζουν το σύνολο των 27. Το "μνημόνιο" είναι άκυρο, παράνομο και δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα», σημειώνει και υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης είπε ότι το εν λόγω "μνημόνιο" δεν πρόκειται να κυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου