10 Απριλίου 2021

NZZ: «Αυταρχικοί ηγέτες δυσκολεύουν την ΕΕ»

Στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας: Οι δηλώσεις Ντράγκι περί Ερντογάν, ο καναπές που επιφυλάχθηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν και η αμοιβαία δυσπιστία. «Η απουσία του απαραίτητου επαγγελματισμού και η έλλειψη ικανοτήτων κορυφαίων εκπροσώπων της ΕΕ, που αναδύονται στις επαφές με αυταρχικούς ηγέτες, έχουν ενδεχομένως συστημικά αίτια» αναφέρει ελβετική εφημερίδα. Από τη Deutsche Welle:

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει στην ιστοσελίδα της με τίτλο «O Ντράγκι αποκαλεί δικτάτορα τον Ερντογάν»: «Ο ιταλός πρωθυπουργός μιλά έξω απ΄ τα δόντια για τον τούρκο πρόεδρο. Στο τουρκικό υπ. Εξωτερικών κλήθηκε ο ιταλός πρέσβης. Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν "δικτάτορα τον οποίο χρειαζόμαστε" ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Ο ιταλός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις χθες το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την επίσκεψη φον ντερ Λάιεν-Μισέλ στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο». Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν η πρόεδρος την Κομισιόν δεν είχε τη δική της πολυθρόνα, αλλά κάθισε στον καναπέ.

Aπό τη πλευρά της η ιστοσελίδα Spiegel Online παρατηρεί με τίτλο «Μετά το SofaGate: Ο ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Ερντογάν»: «Ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε με ανάρτησή του στο Twitter τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ως "μη αποδεκτή, λαϊκιστική ρητορική" κάνοντας λόγο για "αχαλίνωτα σχόλια κατά του εκλεγμένου προέδρου μας".


Έτοιμοι οι ηγέτες της ΕΕ για διπλωματικές δυσκολίες;

Η ελβετική 
Neue Zürcher Zeitung (NZZ) όμως εστιάζει και στα αντανακλαστικά και τη διπλωματική αυτοπεποίθηση των αξιωματούχων της ΕΕ: "Πώς θα αντιδρούσε ο Ταγίπ Ερτογάν, αν για παράδειγμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ρωτούσε χαμογελώντας αν υπάρχει και τρίτη πολυθρόνα στο παλάτι του ή αν προσέφερε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη δική του θέση;" διερωτάται η NZZ με τίτλο «Αυταρχικοί ηγέτες δυσκολεύουν την ΕΕ».

Γράφει η ελβετική εφημερίδα: «Η απουσία του απαραίτητου επαγγελματισμού και η έλλειψη ικανοτήτων κορυφαίων εκπροσώπων της ΕΕ, που αναδύονται στις επαφές με αυταρχικούς ηγέτες, έχουν ενδεχομένως συστημικά αίτια. Όσα συμβαίνουν όταν συμβαίνουν είναι περισσότερο από ατοπήματα ή απλά ατυχία. Η ΕΕ στηρίζεται σε συμβιβασμούς. Τα κορυφαία πόστα δεν καταλαμβάνουν οπωσδήποτε ικανότεροι και διαπρεπείς, αλλά εκείνοι που έχουν λιγότερους εχθρούς. Το σύστημα αυτό λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες, όταν όμως το ζητούμενο είναι μια γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης τότε οι ηγέτες της ΕΕ πέφτουν συχνά σε λάθη. Ο Σαρλ Μισέλ και ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι πολιτικοί με σχετικά περιορισμένη εμπειρία, που προσπαθούν να καταστήσουν την ΕΕ έναν ευέλικτο και μαχητικό γεωπολιτικό παίκτη. Με αυτό το υπόβαθρο τα λάθη και οι παραλείψεις δεν εκπλήσσουν». 


«Καχυποψία αντί για στρατηγική»

Η Berliner Zeitung σχολιάζει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με τίτλο «Καχυποψία αντί για στρατηγική»: «Οι συνομιλίες φον ντερ Λάιεν-Μισέλ με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα έδειξαν ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Στο προσφυγικό η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξάρτηση από τον τούρκο πρόεδρο. Στην ουσία κάθε συνομιλία μεταξύ ΕΕ και Ερντογάν περιστρέφεται γύρω από την παράταση της εύθραυστης προσφυγικής συμφωνίας. Η αρχικά επιθετική πολιτική του τούρκου προέδρου έχει εξελιχθεί πλέον για εκείνον σε μάχη με τη πλάτη στο τοίχο. Διότι η τουρκική οικονομία διέρχεται πρωτοφανή κρίση, ενώ η Κίνα καραδοκεί ως "μεγάλος αδελφός" για να αυξήσει καθοριστικά τη γεωπολιτική επιρροή της στην Τουρκία. Τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στη Τουρκία είναι κινεζικά Sinovac. Πρόσφατα όμως η εμβολιαστική διαδικασία σταμάτησε διότι η Κίνα δεν ήταν σε θέση να αποστείλει στην Τουρκία όσα εμβόλια είχε υποσχεθεί.

Λόγω της πανδημίας ενδέχεται να χαθεί και η φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος για την Τουρκία. Ίσως τώρα θα ήταν η ιδανική στιγμή για ένα νέο ξεκίνημα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Γερμανία θα είχε ιδιαίτερο συμφέρον από μια νέα αρχή. Εκατομμύρια Τούρκοι έχουν σημαίνοντα ρόλο και στη λειτουργία της γερμανικής οικονομίας. Δυστυχώς όμως οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας χαρακτηρίζονται σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, από επιθετικότητα, καχυποψία και δυσπιστία. Ατοπήματα πρωτοκόλλου όπως το πρόσφατο με την θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα θεωρούνταν ασήμαντα υπό κανονικές συνθήκες. Σήμερα όμως κάθε ατόπημα είναι δηλητήριο που κλονίζει ακόμα περισσότερο τις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου