25 Απριλίου 2021

H διάταξη για το ακαταδίωκτο των υγειονομικών επιτροπών

Η διάταξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την ολομέλεια μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, ορίζει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

«Η διάταξη τους προστατεύει από τον κανιβαλισμό που ζούμε - να το πω ευθέως - από 'ψεκασμένους' και από fake news», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε ότι τα μέλη των επιτροπών κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις που θα γίνουν από όσους είναι εναντίον των εμβολιασμών.

«Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωποςτου ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και υποστήριξε ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη.

Στην τροπολογία «που θεσπίζει το ακαταδίωκτο των κυβερνητικών αξιωματούχων», επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απαντώντας στην ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία, σχολιάζοντας ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «κορωνοκαπηλεία και πριόνισμα της Επιστήμης και της επιστημονικής άποψης».

Για "τροπολογία σκάνδαλο", κάνει λόγο η 
Αυγή που σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός που έχει κάνει σημαία του την ατομική ευθύνη όλων των πολιτών νομοθετεί ασυλία των συνεργατών του από κάθε ευθύνη για τις αποφάσεις τους» και προσθέτει: "Αποτυχία, ανικανότητα, αδιαφάνεια και κυνισμός χαρακτηρίζουν την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας... Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε, με μια αιφνιδιαστική τροπολογία, να χορηγήσει ασυλία στα μέλη των επιτροπών του υπουργείου Υγείας, απαγορεύοντας μάλιστα την εξέτασή τους από οποιαδήποτε δικαστική αρχή".

Σε Κύριο Αρθρο της χθες η 
Καθημερινή με τίτλο «Ενοχοποίηση» σχολιάζει: «Οι φωνές κατά της τροπολογίας που χορηγεί ασυλία στα μέλη των υγειονομικών επιτροπών θα ήταν πιο πειστικές εάν οι επικριτές είχαν καταφέρει να αρθρώσουν έστω και μία λέξη συμπαράστασης προς τους βαλλόμενους εμπειρογνώμονες. Αν είχαν εγκαίρως αντιταχθεί στο τοξικό κλίμα που ενοχοποιούσε την επιστημονική άποψη και επιχειρούσε να τρομοκρατήσει πρόσωπα με υψηλό κύρος και ανιδιοτελή προσφορά».

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 
avgi.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου