9 Απριλίου 2021

Eπίθεση Ντράγκι σε Ερντογάν: Με τους δικτάτορες να είμαστε ξεκάθαροι

«Πυρά» κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αφού τον κατηγόρησε ότι «ταπείνωσε» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους «δικτάτορες».

«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ρώμη.

«Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε. «Αλλά συγχρόνως να είμαστε και έτοιμοι να συνεργαστούμε, με στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το βίντεο με την πρόεδρο της Κομισιόν να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έκανε τον γύρο του κόσμου.


Από την πλευρά της η Άγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου της Ε.Ε. είχαν ζητήσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η Τουρκία εφάρμοσε όλες τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων.

Τουρκικές αντιδράσεις στις δηλώσεις Ντράγκι

Μετά τα σφοδρά πυρά του Μάριο Ντράγκι κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το «Sofagate», η ένταση στις σχέσεις Ιταλίας – Τουρκίας φαίνεται να κλιμακώνεται. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Iταλό πρέσβη στην Άγκυρα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. 

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με μήνυμα του στο Twiter δήλωσε: «καταδικάζουμε απερίφραστα και επιστρέφουμε τις απαράδεκτες και λαϊκίστικες δηλώσεις του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας εναντίον του εκλεγμένου προέδρου μας».

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι «όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας». Αργότερα, ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι».

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάτηση: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου