23 Απριλίου 2021

Ο Πολάκης ΕΙΝΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ

"Το κόμμα του οποίου το πνεύμα ενσαρκώνει ο Πολάκης δεν βασίστηκε στην αριστερή ιδεολογία, αλλά στον λαϊκισμό. Η
 ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο τυφλό συναίσθημα και στα πάθη που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ή και να συνεγείρει. Είναι δηλαδή ο λόγος του Πολάκη. Ο Πολάκης δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ο καλύτερος εκφραστής του". Είναι η άποψη του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, όπως διατυπώνεται σε άρθρο του στο Protagon. Ενα απόσπασμα στη συνέχεια:

(...) Η άποψη ότι «ο Πολάκης δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι δυστυχώς λάθος, ένα λάθος που δείχνει ότι και οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί διαμαρτυρόμενοι πιστεύουν σε μια δική τους εικόνα για το κόμμα που υποστηρίζουν, αρνούμενοι να δουν την πραγματικότητά του, όπως διαμορφώθηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μετά. (...)

Αντίστοιχα, ο Πολάκης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ενσαρκώνει, στην πιο ακραία μορφή, το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ που γεννήθηκε στην «κάτω πλατεία» των Αγανακτισμένων του 2011, και έπειτα εδραιώθηκε με συνεπές και μεθοδικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα. (...)

Το κόμμα του οποίου το πνεύμα ενσαρκώνει ο Πολάκης δεν βασίστηκε στην αριστερή ιδεολογία, αλλά στον λαϊκισμό. Και στον λαϊκισμό δεν μετράει το πρόσημο και ο ιδεολογικός μανδύας –αυτά είναι για τους καλοπροαίρετους και τους αφελείς. Στον λαϊκισμό μετράνε η μανιχαϊκή παραμόρφωση της πραγματικότητας, η δαιμονολογική θεώρηση της κοινωνίας και της πολιτικής, η εκμετάλλευση της οργής και του συναισθήματος. Τα ίδια, δηλαδή, που έκαναν αρχηγό κόμματος και τον πολιτικά ανύπαρκτο ως τότε (και έκτοτε) Πάνο Καμμένο, συγκυβερνήτη επί πέντε χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να το αντιληφθούν όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Πολάκης, ενώ κάπου υπάρχει ο αγνός, ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο θα ήθελαν να πιστεύουν. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που μας κυβέρνησε, ενώ σήμερα κάνει αντιπολίτευση ακολουθώντας την ίδια στρατηγική επικοινωνίας, δεν είναι μια άλλη όψη του ΚΚΕ Εσωτερικού που αγωνίστηκε κατά της δικτατορίας, της ΕΑΡ του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη, και του Συνασπισμού της υπέρβασης των ιστορικών αγκυλώσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της εξουσίας δεν συνέχισε στο πνεύμα αυτών των κομμάτων, το πρόδωσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τιμά τις παραδόσεις τις ελληνικής μεταπολεμικής φιλευρωπαϊκής Αριστεράς, τις καπηλεύεται. Ο λόγος εκείνης της Αριστεράς βασιζόταν στις αρχές και τη λογική. Αντίθετα, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο τυφλό συναίσθημα και στα πάθη που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ή και να συνεγείρει. Είναι δηλαδή ο λόγος του Πολάκη.

Όσοι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εντός είτε εκτός, ενοχλούνται από τον Πολάκη, και θεωρούν ότι πρέπει να φύγει για να γίνει το κόμμα τους κάτι άλλο από αυτό που είναι, δυστυχώς σφάλλουν. Ο Πολάκης δεν θα φύγει από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι αυτό που είναι σήμερα. Ο Πολάκης δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ο καλύτερος εκφραστής του.

Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου