30 Απριλίου 2021

Η μεγαλύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο εγκαινιάστηκε στην Πορτογαλία

Κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά, μέσα στο αναγνωρισμένο από την Unesco Γεωπάρκο της Αρούκας στη βόρεια Πορτογαλία, η μήκους 516 μέτρων γέφυρα, μια διάφανη μεταλλική κατασκευή, κρέμεται από ύψος 175 μέτρων πάνω από τον ποταμό Πάιβα.

Το τοπίο είναι γαλήνιο, όμως το να διασχίσει κανείς τη γέφυρα απαιτεί γερά νεύρα. Καθώς στερεώνεται σε μεταλλικά καλώδια και δύο τεράστιους πύργους στις δύο άκρες της, η κατασκευή ταλαντεύεται με το παραμικρό βήμα.

«Φοβόμουν λίγο, όμως το άξιζε», λέει ο 42χρονος Ουγκό Σαβιέρ, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισαν χθες όταν άνοιξε τη μακρύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο, έχοντας περάσει στην άλλη πλευρά. «Ήταν φανταστικό, μια μοναδική εμπειρία, μια έκρηξη αδρεναλίνης» προσθέτει.


Η γέφυρα άνοιξε χθες μονάχα για ντόπιους, όμως από τη Δευτέρα όλοι θα μπορούν να την επισκεφθούν, έχοντας κάνει κράτηση.

Οι ντόπιοι ελπίζουν ότι το αξιοθέατο, με κόστος περίπου 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, που χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να κατασκευαστεί, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της περιοχής, ειδικά μετά την καταστροφική πανδημία Covid-19.


Καθώς στεκόταν στη γέφυρα, η δήμαρχος της Αρούκας, Μαργκαρίντα Μπελέμ, δήλωσε πως η γέφυρα αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι για να μετακομίσουν και να μείνουν στην περιοχή. «Οι προκλήσεις, που έπρεπε να υπερπηδήσουμε, ήταν πολλές... όμως τα καταφέραμε», είπε στο Ρόιτερς η δήμαρχος με υπερηφάνεια. «Δεν υπάρχει άλλη γέφυρα σαν κι αυτή στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου