11 Απριλίου 2021

Στοχοποίηση και δολοφονίες δημοσιογράφων

«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι συχνά στόχος βανδαλισμού ή ακόμη και εμπρηστικών επιθέσεων. Ωστόσο, οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι σπάνιες» γράφει η Welt με αφορμή τη 
δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. «Οι δημοσιογράφοι δεν κινδυνεύουν μόνο από μαφιόζους. Κινδυνεύουν και από αφιονισμένους που μιλούν διαρκώς για ρουφιάνους της ενημέρωσης, για βορθοκάναλα, για τσιράκια του συστήματος» σημειώνει το protagon.gr

Κάποια αποσπάσματα:

Σπάνιες οι δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ελλάδα
από τη Deutsche Welle

Στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αναφέρονται πολλά γερμανικά μέσα. «Ελληνας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου» γράφει το Spiegel και σημειώνει πως τα αίτια παραμένουν άγνωστα. «Η υπόθεση στην Ελλάδα θυμίζει εκείνη του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από έντεκα χρόνια και ο οποίος - επίσης μπροστά στο σπίτι του - πυροβολήθηκε 16 φορές. Εκείνη την εποχή, μια αριστερή τρομοκρατική οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, ένας κουκουλοφόρος πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη ενός ταμπλόιντ, τον Στέφανο Χίο, στο λαιμό και στο στήθος μπροστά στο σπίτι του. Επιβίωσε από την επίθεση και η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση».

Η Welt γράφει: «Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας έμπειρος δημοσιογράφος, ειδικευμένος στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Εργαζόταν στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Star και διαχειριζόταν το ειδησεογραφικό blog με την επωνυμία bloko.gr. Τα Μέσα Μαζικής Μνημέρωσης στην Ελλάδα είναι συχνά στόχος βανδαλισμού ή ακόμη και εμπρηστικών επιθέσεων. Ωστόσο, οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι σπάνιες»

Η στοχοποίηση των δημοσιογράφων
από το protagon.gr

(...) "Δεν ξέρω ποιος όπλισε το χέρι των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ, πιθανότατα φορείς του οργανωμένου εγκλήματος που δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικές δυνάμεις, ξέρω όμως ότι οι δημοσιογράφοι δεν κινδυνεύουν μόνο από μαφιόζους" γράφει στο protagon.gr ο Δημ. Ευθυμάκης και μεταξύ πολλών άλλων προσθέτει:

"Κινδυνεύουν εξίσου από αφιονισμένους που μιλούν διαρκώς για «ρουφιάνους της ενημέρωσης», για «βορθοκάναλα», για «εφημερίδες-φλέματα», για «πουλημένους γραφιάδες» και για «τσιράκια του συστήματος». Οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν από τους τόνους του δηλητήριου που εξακοντίζεται καθημερινά εναντίον τους από πληρωμένα τρολ και από στρατιές ανεγκέφαλων φανατικών που κατασκευάζουν εχθρούς και ζητούν «λαϊκή δικαιοσύνη» εναντίον τους". (...)

Δολοφονίες δημοσιογράφων σε καιρούς ειρήνης
από το in.gr

Το 2020 δολοφονήθηκαν πενήντα δημοσιογράφοι, εκ των οποίων σχεδόν οι επτά στους δέκα σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη κι όχι σε εμπόλεμες ζώνες, τονίζει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) στην ετήσια έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μολονότι ο αριθμός των νεκρών «παρέμεινε σταθερός» σε σύγκριση με τους 53 δημοσιογράφους οι οποίοι σκοτώθηκαν το 2019, «ολοένα περισσότεροι» δημοσιογράφοι «δολοφονούνται σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη»: το 2020 αυτό συνέβη σε 34 υποθέσεις, ή το 68% του συνόλου, επισημαίνει η γαλλική ΜΚΟ. (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου