27 Απριλίου 2021

Πρόστιμο στην εταιρεία παραγωγής του GNTM για γυρίσματα στην Ελαφόνησο

Διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ επέβαλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε βάρος της εταιρείας παραγωγής της τηλεοπτικής εκπομπής Greece’s Next Top Model (GNTM) του καναλιού STAR, για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους προστατευόμενους βιότοπους της Ελαφονήσου, όπου πέρυσι έγιναν γυρίσματα και «όργωμα» των αμμοθινών με τροχοφόρα.

Στις 7 Δεκεμβρίου προβλήθηκε επεισόδιο της εκπομπής Greece’s Next Top Model, το οποίο είχε γυριστεί στις 17 Οκτωβρίου στην Ελαφόνησο. Στα πλάνα της εκπομπής φαίνονταν δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού καθώς και ένα αυτοκίνητο να κινούνται με ταχύτητα πάνω σε αμμόλοφους, οι οποίοι προστατεύονται ως οικότοποι ιδιαίτερης οικολογικής αξίας από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Η προβολή της εκπομπής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προκάλεσε και την αντίδραση των υπηρεσιών, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να ζητά να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρξε παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.


Τελικά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά από εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος Λακωνίας επέβαλλε στην εταιρεία παραγωγής πρόστιμο 3.000 ευρώ, για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως εκτιμούν ότι το πρόστιμο ήταν χαμηλό.

«Το ύψος του προστίμου που ορίζει η νομοθεσία, ωστόσο, εγείρει εύλογα το ερώτημα πόσο τελικά αποτιμάται η προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών στην Ελλάδα και η ζημιά σε σπάνια και απειλούμενα είδη» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν υποβάλλει και σχετική αναφορά στον εισαγγελέα.

Επιπλέον, η υπόθεση έχει φτάσει και στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών Γυθείου, που έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για ενδεχόμενη επιβολή και ποινικών κυρώσεων.


Να σημειώσουμε εδώ ότι στην Ελαφόνησο, εκεί που έγιναν τα γυρίσματα, βρίσκεται η παραλία του Σίμου, μια από τις ομορφότερες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με το elafonisos.inspacetime.gr, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό της Ελαφονήσου, στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται οι δίδυμες παραλίες του Σίμου (μικρή παραλία) και του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία ή Τσερατσίνικο για τους ντόπιους). Χαρακτηριστικό του τοπίου είναι η ψιλή χρυσή άμμος, τα ρηχά, γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά, οι αμμόλοφοι που φτάνουν ακόμα και τα 10 μ. ύψος και το κεδρόδασος που απλώνεται σε μεγάλη έκταση ενώνοντας τις δύο παραλίες. Η απέραντη, κατάλευκη αμμουδιά και τα τυρκουάζ νερά δίνουν στο τοπίο μια εξωτική ομορφιά. 

Πηγές: kathimerini.gr , lifo.gr , elafonisos.inspacetime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου