11 Απριλίου 2021

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 11.4.2021

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ...μίλησε! Ξανάρχισε να τον ενδιαφέρει η εξωτερική πολιτική. Του άρεσε ο ... καναπές* που έβαλε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καθήσει! Το μάντεψε ο θείος του (Κωνσταντίνος Καραμανλής), σύμφωνα με το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή».

Και ένα ακόμη σκίτσο πάνω στο ίδιο θέμα από διαφορετική σκοπιά. Είναι του ΚΥΡ στο i-kyr.gr: 

Τι είπε όμως ο Κώστας Καραμανλής; Προκύπτει από από ένα δημοσίευμα, στη συνέχεια, στην kathimerini.gr :

Καραμανλής – Σημίτης: Διαφωνίες κορυφής για το Ελσίνκι

Τις δύο ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις σε ευαίσθητες πτυχές των Ελληνοτουρκικών αναδεικνύουν οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι δύο πρώην πρωθυπουργοί που κυβέρνησαν διαδοχικά τη χώρα μεταξύ 1996 και 2009.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που παρεμβαίνει σπάνια δημοσίως, εξέδωσε χθες μια εκτενή δήλωση, απαντώντας σε προδημοσίευση άρθρου του Κώστα Σημίτη (Τα Νέα) από τον συλλογικό τόμο «Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά». Ο κ. Σημίτης είχε ασκήσει κριτική στον κ. Καραμανλή για εγκατάλειψη της «στρατηγικής του Ελσίνκι» στα Ελληνοτουρκικά. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Επισημαίνει ότι «η δήθεν “επιτυχημένη” στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης!». Τονίζει ότι η Ελλάδα, αποδεχόμενη την υποχρεωτική δικαιοδοσία της Χάγης, δεν θα είχε επιλογή καθώς «αυτομάτως αποδεχόταν το άνευ προηγουμένου: ότι εδάφη της, κυριαρχία της και ό,τι άλλο θεωρούσε η Τουρκία “συναφές” θα ετίθεντο υπό δικαστική αίρεση». (Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου στα Νέα).

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απάντησε στη δήλωση Καραμανλή επισημαίνοντας ότι αναδεικνύονται οι διαφορετικές αντιλήψεις τους. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «πεποίθησή μου ήταν και είναι ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μας δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πλεονεκτήματα που μας εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας. Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού».

*Σχετικές αναρτήσεις:
Η αμήχανη στιγμή με την φον ντερ Λάιεν να στέκεται όρθια στην Άγκυρα
Eπίθεση Ντράγκι σε Ερντογάν: Με τους δικτάτορες να είμαστε ξεκάθαροι
Η Γελοιογραφία της Ημέρας 8.4.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου