20 Απριλίου 2021

Κορωνοπάρτι: Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει την «ήπια αστυνόμευση»

Μοντέλο ήπιας διαχείρισης των φαινομένων συνωστισμού, όμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, προτίθεται να εφαρμόσει η αστυνομία για να αντιμετωπίσει τα υπαίθρια «κορωνοπάρτι» στις πλατείες της Αττικής και όχι μόνο. Ενδεχόμενη παρέμβασή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι αποτελεί κυβερνητική απόφαση η αστυνομία να μη συγκρουστεί με τον κόσμο στις πλατείες. «Δεν θα γίνει η αστυνομία σάκος του μποξ», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά συνωστισμού δεν είναι γενικευμένα, αλλά περιορίζονται σε συγκεκριμένες πλατείες του λεκανοπεδίου, όπου αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ήπιας αστυνόμευσης.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν με παραινέσεις και προτροπές να απομακρύνουν τον κόσμο από τις πλατείες, όπου αυτό είναι δυνατό. Θα χρησιμοποιηθούν για τον λόγο αυτό περιπολικά της Αμεσης Δράσης που μεταδίδουν από τα μεγάφωνά τους ηχογραφημένα μηνύματα κατά των συναθροίσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης, όπως η ομάδα ΟΔΟΣ. Η ομάδα δημιουργήθηκε για τη διαχείριση χαμηλής επικινδυνότητας συγκεντρώσεων και από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας χρησιμοποιείται για την αστυνόμευση της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου φιλοξενήθηκαν πάρτι με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

Σκίτσο του Ηλία Μακρή: Κυψέλη, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Σημειώνεται ότι μετά το «λουκέτο» στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι πλήθος κόσμου μετακινήθηκε σε άλλες πλατείες της Αθήνας σε περιοχές όπως η Κυψέλη (στην πλατεία Αγίου Γεωργίου), τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και το Περιστέρι, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια παρέμβαση από τις αρχές. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, αναφερόμενη στο ζήτημα, τόνισε ότι «η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μαζική συνείδηση και πως μια παρέμβαση σε πάρτι χιλίων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού και επεισόδια. Μεταξύ των χιλιάδων ατόμων, μπορεί να υπάρχουν και ομάδες που να επιδιώκουν κλεφτοπόλεμο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μία μαζική αστυνομική παρέμβαση θα οδηγούσε σε επεισόδια και σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού καθώς μετά θα ακολουθούσαν στο πλαίσιο αντίδρασης κατά των μέτρων καταστολής και διαδηλώσεις υπέρ συλληφθέντων ή προσαχθέντων.

«Επειδή η αστυνομική καταστολή δεν είναι λύση ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση τέτοιων συμπεριοφρών. Οι περισσότεροι πολίτες τηρούν τα μέτρα επομένως τώρα που οδεύουμε προς το τέλος της περιπέτειας είναι καλό να κάνουμε υπομονή και να μην εμπλακούμε σε νέες περιπέτειες», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου