29 Απριλίου 2021

Γκουτέρες: Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επίσημες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πενταμερούς συνόδου της Γενεύης για το Κυπριακό. Ωστόσο «δεν θα τα παρατήσουμε» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Πρόσθεσε ότι πιθανόν να χρειαστούν 2-3 μήνες για την επόμενη συνάντηση.

Στην ολομέλεια της δεύτερης ημέρας οι δύο πλευρές κατέθεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την επόμενη μέρα του Κυπριακού, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη δυσκολία της κατάστασης που είχε μπροστά του ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Στην αίθουσα της ολομέλειας της συνόδου στο Παλάτι των Εθνών, ενώπιον των Γκουτέρες, Αναστασιάδη και των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Ην. Βασιλείου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέφερε για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια τη θέση για αναγνώριση του καθεστώτος της βορείου Κύπρου πριν από την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέγνωσε 13σέλιδη δήλωση, η οποία δεν κατατέθηκε γραπτώς, και στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως ιστορικό συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας θα είναι λόγος μη συμμετοχής μου σε μελλοντικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο πρόεδρος ο πρόεδρος Αναστασιάδης έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της πενταμερούς συνόδου της Γενεύης για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να εργαζόμαστε ώστε να βρεθεί λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι δεν βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς. «Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς» ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι δεν θα κάνει πίσω στην πρόταση για λύση δύο κρατών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν κατέθεσαν κάποια πρόταση. 


Και ένας απολογισμός, την επόμενη ημέρα, από τη Deutsche Welle:

Απολογισμός της πενταμερούς στη Γενεύη

Ως μια τεχνητή παράταση για αποτροπή της ολοκληρωτικής κατάρρευσης των συζητήσεων για επίλυση του Κυπριακού, ερμηνεύεται η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να παραπέμψει την διαδικασία σε μια νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη σε δύο με τρεις μήνες.

Πάντως, παρά την ανακοίνωση από πλευράς Γκουτέρες για την πραγματοποίηση μιας νέας πενταμερούς, το τοπίο του Κυπριακού παραμένει εξαιρετικά θολό, καθώς οι διαβουλεύσεις τις Γενεύης κατέδειξαν πως πλέον τις δύο πλευρές χωρίζει χάος. Ενδεικτική είναι η δυσκολία για αποτέλεσμα έστω στον καθορισμό οδικού χάρτη αλλά και στην επίτευξη συμφωνίας για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Παρά τις προσπάθειες που θα καταβληθούν από τα Ηνωμένα Έθνη το αμέσως επόμενο διάστημα σχετικά με τη δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για αποτελέσματα σε περίπτωση σύγκλισης μιας νέας διάσκεψης, η ουσία είναι ότι για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχει διαδικασία για το Κυπριακό. Η όποια εξέλιξη αναβάλλεται για μετά το ορόσημο της 24ης Ιουνίου και το κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο το όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Παρά την έλλειψη προόδου στις εργασίες τις πενταμερούς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποτίμησε ως θετικό υπό τις περιστάσεις το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μια επιτυχή διαχείριση των αξιώσεων της άλλης πλευράς, αφού όπως είπε αποφεύχθηκαν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία. Από την άλλη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλά για επιτυχία ιστορικού χαρακτήρα, αφού υλοποίησε έστω και ατύπως την δέσμευσή του για κατάθεση ιδεών για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ πάντως φέρεται να ξεκαθάρισε στην τουρκική και τ/κ πλευρά πως η λύση δύο κρατών είναι ανέφικτη για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου