11 Απριλίου 2021

Γιάννης Αγγελικούσης, ποιος ήταν ο μεγάλος Έλληνας εφοπλιστής

Ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο μεγάλος Έλληνας εφοπλιστής, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 73 ετών, το Σάββατο 10 Απριλίου το πρωί ενώ νοσηλευόταν από τις 20 Μαρτίου σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης, επικεφαλής του "Angelicoussis Shipping Group", γεννήθηκε το 1948, στoν Πειραιά. Γιος του Αντώνη Αγγελικούση και της Μαρίας Παπαλιού, με καταγωγή από την Χίο. Με την εταιρεία άρχισε να ασχολείται από το 1973, ενώ ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου το 1989, μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Το 2001 απέκτησε το σύνολο των μετοχών της οικογενειακής εταιρείας. Σημειώνεται ότι η αδελφή του, Άννα Αγγελικούση, που αποτελεί και αυτή μια από τις ισχυρές γυναίκες της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας, αποχώρησε από τον οικογενειακό όμιλο το 2000 για να ιδρύσει τον δικό της εφοπλιστικό όμιλο (Pantheon Tankers, Alpha Bulkers, Alpha Gas.).

Ο όμιλος Αγγελικούση ξεκίνησε με το πρώτο ποντοπόρο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου το 1948 ενώ τοποθέτησε την πρώτη παραγγελία για νεότευκτο πλοίο το 1965 και το παρέλαβε το 1968. Από τότε και μέχρι το 1985 τοποθέτησε παραγγελίες για 28 νεότευκτα bulk carriers στα γιαπωνέζικα ναυπηγεία Ishikawajima – Harima Heavy Industries Co. Ltd.

To 1993 o Γιάννης Αγγελικούσης τοποθέτησε μια παραγγελία για πέντε capesize bulk carriers στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries Co. Ltd. Επρόκειτο για τα μεγαλύτερα πλοία που είχε παραγγείλει ποτέ έλληνας εφοπλιστής μέχρι τότε. Από το 1996 ο όμιλος εισέρχεται και στα δεξαμενόπλοια με το πρώτο VLCC πλοίο να ναυπηγείται για λογαριασμό του Ομίλου το 2000. Το 2003 αρχίζει η είσοδος στο νέο κλάδο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers). 

Ήταν ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που μπήκε σε διεθνές χρηματιστήριο και μάλιστα στη Wall Street, σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλον. Όμως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ναυτιλία λειτουργεί καλύτερα με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα όταν δεν είναι εισηγμένη και γι’ αυτό άλλωστε και εξήλθε του χρηματιστηρίου.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης είχε δηλώσει πως πήρε πολλά μαθήματα δουλεύοντας δίπλα στον πατέρα του, ο οποίος του έλεγε: «Θα υπάρξουν καλές και κακές στιγμές. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις από πολλές διαφορετικές και απροσδόκητες κατευθύνσεις. Αλλά το θεμελιώδες είναι πως δείχνοντας σεβασμό στους ανθρώπους μας, δημιουργούμε μια βαθιά και αμοιβαία αφοσίωση». Έχει επίσης πει πως: «το να δουλεύεις δίπλα στον πατέρα σου είναι πολύ δύσκολο, αλλά ήταν ένας αληθινός τζέντλεμαν και δεν κριτίκαρε ποτέ τα λάθη μου. Αυτό με έκανε πιο πρόθυμο να τα διορθώσω. Πέρασα 16 χρόνια δουλεύοντας με τον πατέρα μου και κάθε χρονιά ήταν καλύτερη από την προηγούμενη».

Την παράδοση ο Γιάννης Αγγελικούσης θέλησε να διατηρήσει και στις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό η διαδοχή του έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο, από την κόρη του Μαρία Αγγελικούση, που ανέλαβε για πρώτη φορά ρόλο στον όμιλο το 2008 και πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα CEO.

Σήμερα ο όμιλος 
"Angelicoussis Shipping Group", σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ελέγχει ένα στόλο από 139 πλοία (bulk carriers, δεξαμενόπλοια, LNG Carriers) και επιπλέον 15 υπό ναυπήγηση. Απασχολεί 7.480 αργαζόμενους εκ των οποίων το 93% είναι πληρώματα και το υπόλοιπο 7% απασχολείται sτα γραφεία. Ο όμιλος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εταιρίες "Maran Dry Management Inc., "Maran Gas Maritime" και "Maran Tankers Management". Περιλαμβάνει επίσης τις θυγατρικές MARAN SHIP SUPPLIES PTE LTD, FRIENDLY MARITIME SERVICES INC, MARAN ASIA PTE LTD. και MARAN (UK) LIMITED.

Γιάννης Αγγελικούσης εμφανίζεται κάθε χρόνο στη λίστα του Lloyd's με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το 2010 ήταν στην 6η θέση, το 2011 στην 9η, το 2012 στην 4η θέση, το 2013 στην 5η θέση, το 2014 στην 4η, το 2015 στην 5η, το 2016 στην 7η το 2017 στην 8η, το 2018 στην 6η και το 2019 όπως και το 2020 στην 7η θέση.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης διετέλεσε για χρόνια μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee). Τον Φεβρουάριο του 2013 συστάθηκε το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, το οποίο έχει να επιδείξει ένα εκτεταμένο κοινωφελές έργο.

Πηγές: Στοιχεία από 
naftemporiki.gr, moneyreview.gr, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου