13 Απριλίου 2021

Το Σκίτσο της Ημέρας 13.4.2021

Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ένα σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν" χθες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέμελο με καφέ και διαβάζοντας εφημερίδα πάνω στο μηχανάκι των εκτελεστών! Δεν παρουσιάζει όμως τον Πρωθυπουργό ως τρομοκράτη, όπως ο ίδιος (κατόπιν αντιδράσεων) εξηγεί σε αναρτησή του στο facebook:

Η σχετική ανάρτηση του σκιτσογράφου:

Πέτρος Ζερβός
Χθες στις 3:20 μ.μ. ·
Με έκπληξη άκουσα ότι το σημερινό μου σκίτσο στην Εφημερίδα των Συντακτών ξεσήκωσε αντιδράσεις γιατί «παρουσιάζει τον Πρωθυπουργό ως τρομοκράτη»! Κατ’ αρχήν αν ήθελα να τον παρουσιάσω ως «τρομοκράτη», θα τον παρουσίαζα με ρούχα που φοράει κάθε «τρομοκράτης» που σέβεται τον εαυτό του, δηλαδή μπουφανάκι, κράνος ή μάσκα και σε ετοιμότητα κι όχι ανέμελο με καφέ και διαβάζοντας εφημερίδα πάνω στο μηχανάκι! Το λιγότερο που δείχνουν οι αντιδράσεις είναι άγνοια να «διαβάσουν» ένα σκίτσο αν υποθέσουμε ότι είναι καλοπροαίρετες! Η γελοιογραφία πάντα δουλεύει με την υπερβολή!!! Τι δεν καταλαβαίνουν αυτοί που, τάχα μου, αντιδράνε? 
Ο Πρωθυπουργός πάνω στο μηχανάκι που εκτελεί «συμβόλαιο» πίνοντας καφεδάκι και διαβάζοντας εφημερίδα θέλει να δείξει συμπυκνωμένα, και μέσω της υπερβολής, έναν Πρωθυπουργό εκτός πραγματικότητας! 
Έναν Πρωθυπουργό που, μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, χρειάστηκαν μια ολόκληρη μέρα ωσότου αναφερθούν στο περιστατικό της εν ψυχρώ εκτέλεσης δημοσιογράφου μέρα-μεσημέρι στην Αθήνα όταν όλη η Ευρώπη βούιξε για το περιστατικό και υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκανα δηλώσεις αποτροπιασμού αυθημερόν! 
Όμως οι αντιδράσεις δεν είναι καλοπροαίρετες, αλλοιώνουν σκόπιμα το νόημα του σκίτσου γιατί απλώς θέλουν «να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα». Το όργιο αστυνομικής βίας που ζήσαμε προ ημερών, το «σκάνδαλο Λιγνάδη», μια πανδημία που μετά από ένα χρόνο κυβερνητικών παλινωδιών βρίσκεται στο κόκκινο, η «υπόθεση Φουρθιώτη» και τώρα η εν ψυχρώ δολοφονία δημοσιογράφου δείχνουν μια χώρα σε βαθιά παρακμή και σήψη που ο μόνος δεν την παίρνει χαμπάρι είναι ένας ανέμελος Πρωθυπουργός!!! Μέσω του σκίτσου επιχειρούν έναν γελοίο αντιπερισπασμό από τα τρέχοντα για να πλήξουν ό, τι τους αντιπολιτεύεται και εν προκειμένω την Εφημερίδα των Συντακτών!

Κυβερνητικές αντιδράσεις

Νωρίτερα, για το σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν" με τον Κ. Μητσοτάκη ως συνεπιβάτη στη μηχανή των εκτελεστών, είχε πάρει θέση και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία το είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο». 
«Δεν ξέρω πώς να σχολιάσω το σκίτσο της ΕΦΣΥΝ. Απαράδεκτο. Το αφήγημα που επιδιώκεται να περάσει ότι η Ελλάδα είναι Κολομβία είναι ανυπόστατο. Να είναι πιο προσεχτική η αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας» είχε υπογραμμίσει.

Σχόλιο (δικό μας): 

Γεγονός είναι ότι κάποιες φορές τα μηνύματα που εκπέμπουν τα σκίτσα, κυρίως τα πολιτικά, μπορούν να έχουν αρκετές διαφορετικές αναγνώσεις. Όπως πολλές μπορούν να είναι και οι εκ των υστέρων αιτιολογίες, ανάλογα με τις αντιδράσεις, αυτών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου