14 Αυγούστου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 14.8.2015

(upd) Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Εurogroup που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής. Συμφωνά με πηγές η Ελλάδα πάει σε κανονικό πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και όχι σε δάνειο - γέφυρα. Στα 26 δισ. το ποσό της δόσης.
Τα θετικά μηνύματα είχαν φανεί από τη συνεδρίαση του EWG που είχε προηγηθεί. 
kathimerini.gr

Πιο πριν:
Αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης που σε άτυπη ενημέρωση του Μ. Μαξίμου κάνει λόγο για θετικό κλίμα που επικράτησε στο EuroworkingGroup. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές «άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.» 
tovima.gr 

Το Πρωί: 
Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο με 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ. Κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωΐ της Παρασκευής, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε συνολικά 47 απώλειες, αφού 32 βουλευτές ψήφισαν ΌΧΙ , 11 δήλωσαν «παρών» και τρείς ακόμη διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως όριο επιβίωσής της. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ως πρώτη κίνηση επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. 
kathimerini.gr 

Παρά το γεγονός ότι η νέα συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία 222 βουλευτών από πέντε διαφορετικά κόμματα (πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ), η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα απώλεσε και το ψυχολογικό – πολιτικό όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως προϋπόθεση επιβίωσής της. Την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο στήριξαν μόνον 105 από τους 149 βουλευτές που εξελέγησαν τον Ιανουάριο με τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ ενώ συντεταγμένοι ήταν, για μία ακόμη φορά, οι 13 βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ. 
kathimerini.gr 

Το αν θα δοθεί προς την Αθήνα δάνειο-γέφυρα, όπως υποστηρίζει η Γερμανία, ή κανονικό πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καλείται να αποφασίσει το Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής. 
kathimerini.gr 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή της ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την υπερψήφισή του μερικές ώρες νωρίτερα από το ελληνικό κοινοβούλιο. 
tovima.gr 

«Δεν θα είναι σύντομη η συνεδρίαση. Το μνημόνιο είναι εκτεταμένο. Θα υπάρξουν ερωτήσεις για θέματα που μπορεί να χρειαστούν διευκρινίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για την διάρκεια της συνεδρίασης. «Η Ελλάδα έκανε ό,τι ζήτησε η Ευρώπη», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Στόχος μας σήμερα είναι να αποφασίσουμε αν θα αποδεχθούμε την ελληνική συμφωνία. Το ελληνικό χρέος πρέπει να επαναξιολογηθεί, αλλά αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο και όχι σήμερα». 
tovima.gr 

Ενστάσεις για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, λόγω της απουσίας μεγάλου αριθμού βουλευτών από την αίθουσα του κοινοβουλίου προέβαλε μετά το πέρας της διαδικασίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τυπολατρικές και προσχηματικές χαρακτήρισε τις ενστάσεις Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης. 
ethnos.gr 

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος «με τη χειρότερη κρίση προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» και η Ευρώπη οφείλει να υποδεχθεί με τρόπο «αξιοπρεπή και πολιτισμένο» τα άτομα τα οποία ζητούν άσυλο, δήλωσε ο επίτροπος αρμοδιος για τη Μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
naftemporiki.gr 


Μετά από 54 χρόνια, η αμερικανική σημαία κυματίζει και πάλι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα. Τη σημαία ύψωσαν αμερικανοί πεζοναύτες σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Η τελετή σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα. 
tovima.gr 


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου