16 Αυγούστου 2015

Η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε εκλογές

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν εκφράσει με σαφήνεια στις συνομιλίες τους με τον Πρωθυπουργό την επιθυμία τους να μην προκηρύξει εκλογές προτού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, που τοποθετείται προς τον Νοέμβριο.
Ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε αυτό το χρονοδιάγραμμα, χωρίς όμως να έχει βγάλει από το μυαλό του τις πρόωρες εκλογές. Συνεργάτες του, σύμφωνα με Το Βήμα*, έλεγαν ότι ο σχεδιασμός υπό συνθήκες στοιχειώδους ομαλότητας περιελάμβανε συγκεκριμένα βήματα.

Πρώτον, να συμμετάσχει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί να γίνει εφικτό μετά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα διάσωσης και την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με την εξόφληση του Ιουλίου και την επικείμενη στις 20 Αυγούστου. Υστερα από αυτό η Ελλάδα θα πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Μάριο Ντράγκι για συμμετοχή στο πρόγραμμα και έτσι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Δεύτερον, να υλοποιηθεί η υπόσχεση για επενδύσεις από ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, στο πλαίσιο της υπόδειξης που έκαναν τους προηγούμενους μήνες «πρώτα συμφωνία, έπειτα στήριξη».

Τρίτον, να πετύχει μια καλή συμφωνία για το χρέος έχοντας εξασφαλίσει στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. 


Αυτό ήταν το πνεύμα των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση την Τετάρτη ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, θα θέλαμε να φτάσουμε ως τη συζήτηση για το χρέος τουλάχιστον ως τον Νοέμβριο». Όμως την επόμενη ημέρα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επεσήμανε σε συνέντευξή του: «Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές, είναι λογικό πως δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση. Θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει». Αποκάλυψε έτσι ένα ακόμη στοιχείο του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου: αν πέσει η κυβέρνηση, θα προτιμηθούν εκλογές-εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Όμως, ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές; τη στιγμή που η ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα θεωρείται οριστική. «Οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου καταγγέλλοντας τον Παν. Λαφαζάνη ότι ιδρύει ν
έο αντιμνημονιακό κόμμα με κορμό την Αριστερή Πλατφόρμα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου, την περασμένη Πέμπτη, που υπογράφουν 13 στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ**.

Εξάλλου, το υπό ίδρυση κόμμα Λαφαζάνη δέχεται επιθέσεις και από το ΚΚΕ. Στις 8 Αυγούστου ο Δημ. Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», ανέφερε: «Τέτοια κόμματα στυλ Λαφαζάνη παίζουν πάντα τον ρόλο των αναχωμάτων στην εργατική-λαϊκή αφύπνιση, στον ριζοσπαστικό, αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας του. Είναι πολιτικοί καιροσκόποι με αντιφατικές και αδιέξοδες πολιτικές που η μόνη συμβολή τους είναι να χάνει ο λαός και η χώρα, το κίνημα, πολύτιμο χρόνο». 

Παρ' όλα αυτά στις επερχόμενες εκλογές, νωρίς ή αργά το Φθινόπωρο, θα καταγραφεί τόσο η εκλογική επιρροή, όσο και η κοινοβουλευτική δύναμη, των δυο βασικών τμημάτων του ήδη διασπασμένου ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή: Με στοιχεία από το www.tovima.gr 
Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου