10 Ιανουαρίου 2019

Στήριξη της Μέρκελ στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε μια Ελλάδα «πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της» καλωσόρισε σήμερα το απόγευμα την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Και οι δυό τους, μεταξύ πολλών άλλων, στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικότερα, Τσίπρας και Μέρκελ, για τη συμφωνία αυτή είπαν:

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε. 


Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, από την πλευρά της στην εισαγωγική της τοποθέτηση είπε: «Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστιοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε «Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης».

Ειδική αναφορά έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών: «Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεα. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ. 


Η κυρία Μέρκελ απέκλεισε κάθε σύνδεση μεταξύ ονοματολογικού των Σκοπίων και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Σε σχετική έρώτηση είπε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού
».  

Και η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε: «Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι' αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση. Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρωθυπουργός της Γερμανίας». 

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου