17 Ιανουαρίου 2019

Βρετανία: Όχι στη συμφωνία για το Brexit, ναι στην Τερέζα Μέι

Με ψήφους 432 κατά και 202 υπέρ η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την Συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με την Ευρωπαική Ένωση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά την προχθεσινή δεινή ήττα, κέρδισε τελικά με μικρή πλειοψηφία τη χθεσινή ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, που κατέθεσε ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε με 325 ψήφους κατά και 306 ψήφους υπέρ την πρόταση μομφής των Εργατικών.

Η Τερέζα Μέι καλείται τώρα να αναζητήσει συναίνεση μεταξύ βουλευτών και από τα δύο κόμματα, προκειμένου σύντομα να καταθέσει για ψήφιση ένα σχεδίου Β για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. 

Πως σχολιάζει όμως τύπος το ηχηρό «όχι» των βρετανών βουλευτών στο σχέδιο της Μέι για το Brexit; Τι θα γινόταν εάν οι Βρετανοί παρέμεναν στην ΕΕ;

Κάποια σχόλια στη συνέχεια από τη Deutsche Welle

Ο βρετανικός Τύπος

Η βρετανική Telegraph: «Αυτό που επί της αρχής δεν αντελήφθη η κα. Μέι είναι ότι για να υλοποιήσεις το δημοψήφισμα πρέπει να ‘τα σπάσεις' με την Ευρώπη. Αυτό απαιτεί να πάρεις το μέρος της μιας πλευράς και να προσπαθήσεις να την εκπροσωπήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Η προσπάθειά της να ικανοποιήσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των Βρυξελλών, δεν ικανοποίησε εν τέλει κανέναν. Το εύρος της ήττας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές».

Η Independent: «Σύντομα η κυρίαρχη απόφαση για το Brexit θα επιστρέψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους ψηφοφόρους. […] Όλοι όσοι ψήφισαν το 2016 μπορούν να ξαναψηφίσουν. Μπορούν να ψηφίσουν ξανά υπέρ του Brexit, εφόσον το επιθυμούν. Μπορούν όμως να καταλήξουν και στο συμπέρασμα ότι το Brexit δεν είναι τελικά ο εύκολα υλοποιήσιμος παράδεισος των ευκαιριών που κάποτε τούς παρουσιάστηκε». 


Ο γερμανικός Τύπος

Η εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung: «Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς πολύ πίσω για να θυμηθεί τέτοιον εξευτελισμό βρετανού πρωθυπουργού από βουλευτές. Εάν οι άγραφοι κανόνες της δημοκρατίας σημαίνουν ακόμη κάτι, τότε η Μέι θα έπρεπε να φύγει άμεσα. Αλλά τι ισχύει ακόμη αυτές τις μέρες στη Μεγάλη Βρετανία; Εδώ και καιρό η πολιτική τάξη στο Λονδίνο φαίνεται όλο και περισσότερο διατεθειμένη να επιτρέπει τη γελοιοποίηση του έθνους. Η Μέι είχε δίκιο όταν αμέσως μετά την ψηφοφορία επισήμανε ότι το κοινοβούλιο είπε τι δεν θέλει, χωρίς όμως να έχει εναλλακτικό σχέδιο».

Η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι απαιτείται περισσή σύνεση για να ξεπεραστεί η μεγάλη αυτή κρίση καθώς «[…] όλο το προηγούμενο διάστημα δημιουργήθηκαν επικίνδυνα μέτωπα, τόσο εντός της Βουλής όσο και σε όλη τη χώρα. Το σημαντικότερο τώρα είναι να συγκροτηθεί μια σαφής πλειοψηφία που θα αποτρέψει την καταστροφή της μη συμφωνίας. Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα. Αντ' αυτού όμως θα πρέπει να αναμένονται νέες σοβαρές αναταράξεις».

Τι θα γινόταν εάν οι Βρετανοί παρέμεναν στην ΕΕ;

Η Rheinische Post διερωτάται "τι θα γινόταν εάν οι Βρετανοί παρέμεναν στην ΕΕ;". «Η προοπτική να κρατήσει κανείς μια τόσο σημαντική χώρα όπως τη Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ είναι φυσικά ελκυστική. Αλλά τι χώρα θα ήταν αυτή; Η πρωτοφανής σκληρότητα των εσωτερικών διενέξεων θα έφερνε στην υπόλοιπη Ευρώπη έναν λαβωμένο εταίρο που θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να ενσωματωθεί απ' ό,τι παλαιότερα. Μια εσωπολιτικά τόσο διχασμένη και πολιτικά παράλυτη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ΕΕ. Γι΄ αυτό θα ήταν καλύτερο και για τις δυο πλευρές εάν οι Βρετανοί προχωρούσαν όντως στην αποχώρηση. Εάν μετά από μερικά χρόνια αντιληφθούν ότι η ΕΕ δεν ήταν εν τέλει η επίγεια κόλαση, τότε θα μπορούσαν ευχαρίστως να ξαναγυρίσουν». 

Και ένα ...δίδαγμα 

Η Badische Neueste Nachrichten σημειώνει: «Οι εκλογές δεν είναι παιχνίδι. Όποιος νομίζει ότι με την ψήφο του μπορεί να τα πει ένα χεράκι ‘σε αυτούς εκεί πάνω', ας διδαχθεί από το βρετανικό παράδειγμα τις πιθανές συνέπειες. Για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ζωτικής σημασίας να κάθονται στα κοινοβούλια οι καλύτεροι πολίτες. Και όχι οι πιο φωνακλάδες. Για τους Βρετανούς όμως η διαπίστωση αυτή ήρθε πολύ αργά». 

Πηγή: Στοιχεία από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου