20 Ιανουαρίου 2019

Το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα στις 20.1.2019

Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, προσήλθε από το πρωί στο χώρο της συγκέντρωσης, για να διαδηλώσει ενάντια στη συμφωνία, ζητώντας «την απόσυρση της συμφωνίας καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Όμως, η Αστυνομία βομβάρδισε τον κόσμο με χημικά με στόχο να καταστείλει τη βούληση των συγκεντρωμένων, όπως εκείνοι καταγγέλουν.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ στο συλλαλητήριο συμμέτεχουν περίπου 60.000 πολίτες. Συγκεκριμένα, για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και 2 από την Κρήτη. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα διαδηλωτές από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.


Kατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο που ακούστηκε από τα μεγάφωνα.


Το «παρών» στη συγκέντρωση έχουν δώσει μεταξύ άλλων βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης. Σε δηλώσεις του από την πλατεία Συντάγματος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε: «Είναι διαδήλωση για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα και για το δίκαιό μας». 


Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Συνολικά, 2.000 αστυνομικοί πήραν μέρος στα μέτρα ασφαλείας ενώ τα drones της αστυνομίας και το ελικόπτερο έδιναν συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ο σχεδιασμός προέβλεπε, επίσης, αυξημένα μέτρα φύλαξης της Βουλής αλλά και του Μαξίμου, με βασική εντολή να σφραγιστεί κάθε σημείο γύρω από τα δυο κτήρια που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

Από τις δέκα το πρωί, ύστερα από εντολή της αστυνομίας, έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια, ενώ σε εφαρμογή από χθες, Σάββατο, το βράδυ έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία.


Επεισόδια και χημικά στο συλλαλητήριο 

"Μόλις το συλλαλητήριο για την Μακεδονία ανέξειδε τον εντυπωσιακό όγκο και παλμό του, το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή. Η Αστυνομία βομβάρδισε τον κόσμο με χημικά «για τον φόβο των χρυσαυγιτών», κατέστειλε τη βούληση των συγκεντρωμένων, έστειλε ηλικιωμένους ανθρώπους στα νοσοκομεία. Το Μέγαρο Μαξίμου ανέχτηκε την αστυνομική αθλιότητα. Ούτε μία συγγνώμη για την κατακραυγή" γράφουν tanea.gr


Και προσθέτουν τα "Νέα": "Και ενώ το συλλαλητήριο συνεχώς μεγάλωνε και στις 2. 30 το μεσημέρι έφθανε από την Σταδίου, την Πανεπιστημίου μέχρι την λεωφόρο Αμαλίας και από την κατάμεστη Ερμού μέχρι ψηλά την Βασιλίσσης Σοφίας, με πλήθος κόσμου συνεχώς να καταφθάνει, με ανθρώπους κάθε ηλικίας, με μανάδες και παιδιά, με ηλικιωμένους, δόθηκε το σύνθημα για να διαλυθεί η τρομακτική συγκέντρωση. Κουκουλοφόροι άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς στη Βουλή και εκείνοι, αγνοώντας ότι η ρίψη χημικών σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος κόσμου χωρίς διεξόδους διαφυγής, άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό". 


Τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν στο πλαίσιο των επεισοδίων που ξέσπασαν στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα. Πρόκειται για δέκα αστυνομικούς οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών αλλά και για τέσσερα άτομα που μεταφέρθηκαν με ελαφρά δύσπνοια στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Επίσης, επίθεση με ρόπαλα από ομάδα αγνώστων δέχθηκε και ένας φωτορεπόρτερ που μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. 


Η Αστυνομία επί μισή και πλέον ώρα έριχνε χημικά αναγκάζοντας τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος και κοντά στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη να υποχωρήσει. Στη συνέχεια επενέβησαν αντιεξουσιαστές-κουκουλοφόροι για να αποτελειώσουν τη συγκέντρωση. Μετά τους κουκουλοφόρους, που προκάλεσαν μπροστά στη Βουλή τη ρίψη χημικών, ξεχύθηκαν οι αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές εκτοξέυοντας βόμεβες μολότοφ και ωθώντας τον κόσμο ολοένα και πιο μακριά από το Σύνταγμα. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε έξι προσαγωγές. 

«Η αστυνομία τήρησε αμυντική στάση και έκανε την απολύτως απαραίτητη χρήση χημικών για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων. Οι άνδρες των ΜΑΤ δέχονταν σφοδρές επιθέσεις με πέτρες, μάρμαρα, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής. Εάν δεν γινόταν χρήση χημικών, οι αστυνομικοί θα έπρεπε να κυνηγήσουν τους ταραξίες μέσα στο πλήθος κάτι που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασαν στην «kathimerini.gr» τα επεισόδια στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ., κορυφαίοι αξιωματικοί του σώματος και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μέγαρο Μαξίμου: "Δυστυχώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Μητσοτάκης: «Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι "θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν στο Σύνταγμα". 

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου