25 Ιανουαρίου 2019

Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών

Υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Εθνική Αντιπροσωπεία με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. «Οχι» ψήφισαν 146 βουλευτές και «παρών» ένας βουλευτής.

Υπέρ της Συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 βουλευτές από το Ποταμι (Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς) 2 βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος), καθώς και οι Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σπύρος Δανέλλης.

Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητοι), ενώ καταγράφηκε ένα «παρών», αυτό του ανεξάρτητου βουλευτή, Γρηγόρη Ψαριανού. Επίσης ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση, ψήφισε «όχι».

Η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές και ειδικούς αγορητές.

Τα μηνύματα Τσίπρα και Ζάεφ για την ψήφιση της συμφωνίας 

Με αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter), ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ χαιρετίζουν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον φίλο μου, Αλέξη Τσίπρα. Μαζί με τον λαό μας φτάσαμε σε μία ιστορική νίκη. Να ζήσει η συμφωνία των Πρεσπών. Για αιώνια ειρήνη και πρόοδο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη!». «Congratulations my friend @tsipras_eu, together with our peoples we reached a historical victory. Long live the Prespa Agreement! For eternal peace and progress of the Balkans and in Europe!»

Λοιπές αντιδράσεις μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας τόνισε ότι θα αγωνιστεί για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγραψε στο twitter: «Πριν από 4 χρόνια ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Τώρα ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα με μία εθνική υποχώρηση. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς: «Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης. Επείγει να υλοποιησουμε μαζί με τους φίλους της Βόρειας Μακεδονίας τα μέτρα της θετικής ατζέντας της συμφωνιας των Πρεσπών, το κοινό μας μέλλον. Ζοραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή. Μαζί σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο Μάθιου Νίμιτς χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με γραπτή δήλωσή του: «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια» αναφέρει μεταξύ άλλων ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter. 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε μέσω Twitter την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών: «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Γ. Στόλτεμπεργκ. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου