17 Ιανουαρίου 2019

WSJ: Αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της συμφωνίας σχετικά με την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ, ζήτημα που έχει στροβιλίσει τη χώρα κατά το παρελθόν έτος», σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία για πολλά χρόνια αρνούνταν να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία", θεωρώντας το όνομα ελληνικό, συμφώνησε συμβιβαζόμενη στο όνομα "Βόρεια Μακεδονία’’. Η συμφωνία, υποστηριζόμενη έντονα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, απαιτούσε αλλαγή συντάγματος από την πΓΔΜ - διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα - και άρση του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τα βήματα αυτά σημαντικά για τη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Όπως τονίζει στην WSJ ο Μουζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης πολιτικού κινδύνου Εurasia, «η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα να απαλλάξει την κυβέρνησή του από την εθνικιστική της απόχρωση και να απευθύνει έκκληση σε μετριοπαθείς και ψηφοφόρους του κέντρου πριν από τις βουλευτικές εκλογές
».

Η WSJ εκτιμά ότι «η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, όπου οι εθνικιστές αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χρήση από τη γειτονική χώρα του ονόματος "Μακεδονία", το οποίο είναι και το όνομα μιας ελληνικής περιοχής και προέρχεται από το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ελλάδα αναγνωρίζει σήμερα τη χώρα υπό την προσωρινή ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή FYROM. Η ψήφος εμπιστοσύνης ανοίγει το δρόμο την επόμενη εβδομάδα για την επικύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ, μετά την οποία θα αρχίσει να ισχύει η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία". Η ΝΔ καταγγέλλει τη συμφωνία για την σειρά παραχωρήσεων στην πΓΔΜ. Ο Τσίπρας φαίνεται να διαθέτει περιορισμένες ψήφους για επικύρωση της συμφωνίας, αλλά το αποτέλεσμα θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής από μικρά κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές
». 

Και η WSJ προσσθέτει: «Η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει νέες εκλογές όχι αργότερα από τον Οκτώβριο, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν από τον κ. Τσίπρα να τις προκηρύξει νωρίτερα - πιθανότατα τον Μάιο, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου