18 Ιανουαρίου 2019

Bloomberg: Απέτυχε ο Τσίπρας στην οικονομία, τελευταία του ευκαιρία οι Πρέσπες

Η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συμψηφίσει κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του, τις αποτυχίες στο οικονομικό πεδίο, σημειώνει σε ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο του για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Bloomberg.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αποτελεί έκπληξη, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας ήταν βέβαιος για την επικράτησή του πριν από την ψηφοφορία, ενώ την ίδια βεβαιότητα είχε και ο παραιτηθείς υπουργός Αμύνης, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στη θέση του έως τις επόμενες εκλογές.

«Αυτό υποδεικνύει ότι η κρίση για τη συμφωνία της ‘Μακεδονίας’ ήταν προσχεδιασμένη από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο» αναφέρει το άρθρο και εξηγεί: Ο πρωθυπουργός έπρεπε να διασφαλίσει ότι ως τον Σεπτέμβριο θα έχει αρκετό χρόνο να περάσει κάποια τελευταία μέτρα συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού. Από την πλευρά του, ο Καμμένος έπρεπε να διατηρήσει την αξιοπιστία μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων, που αντιτίθενται στην συμφωνία για τη «Μακεδονία».

Ο κ. Τσίπρας αναμένει να λάβει (και στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες) και πάλι 151 ψήφους σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου προσθέτοντας, πως το γεγονός «ότι ο Τσίπρας είναι ικανός για τέτοιους πολιτικούς ακροβατισμούς» το πιστοποιεί η ικανότητα που έχει αποκτήσει στα τέσσερα χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Αναφερόμενο στη συνθήκη των Πρεσπών, το Bloomberg σημειώνει ότι «η δημιουργία των συνθηκών για μία τέτοια επιτυχία παρά την ισχυρή εθνικιστική αντίδραση, ίσως να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Τσίπρα.

«Εκείνος θα ήθελε επίσης να μνημονεύεται ως ο ηγέτης που απέτρεψε την οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι τουλάχιστον προβληματικό».

«Η εμπρηστική ρητορική του στην αρχή της θητείας, οι απαιτήσεις του για ελάφρυνση χρέους και ο διορισμός του συγκρουσιακού Γιάνη Βαρουφάκη στο υπ. Οικονομικών, ανησύχησε τόσο πολύ τους ηγέτες άλλων ηγετών της ΕΕ που έλαβαν μια ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

«Ο κ. Τσίπρας έκανε τα πράγματα χειρότερα διενεργώντας ένα άνευ νοήματος δημοψήφισμα επί των απαιτήσεων των πιστωτών και επιμένοντας ότι οι Ελληνες θα μπορούσαν να αποφύγουν δια της ψήφου την ανάγκη για δημοσιονομική λογική», σημειώνει το άρθρο επισημαίνοντας τα «διαπραγματευτικά λάθη» του κ. Τσίπρα και την «εμφανή απροθυμία του να συνεργαστεί δημιουργικά με τους πιστωτές».

Το Bloomberg αφού περιγράφει τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καταλήγει: «Με άλλα λόγια, οι Ελληνες δεν θα θυμούνται τη θητεία του Τσίπρα ως εποχή αναζωογόνησης. Και οι αριστεριστές, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα τον θυμούνται ως «προδότη» καθώς αντί να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε στην αρχική εκλογική του νίκη, υιοθέτησε τις πολιτικές λιτότητας και υπονόμευσε τις τύχες άλλων αριστερών κομμάτων, κάνοντάς τα να φαίνονται ασόβαρα και ανίκανα να θέσουν σε λειτουργία τα πιστεύω τους».

«Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα αναλάβουν να διορθώσουν οι πιο κατηρτισμένοι οικονομικά διάδοχοί του, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους που έχουν χρησιμοποιήσει κεντρώες κυβερνήσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Όμως το πολιτικό ταλέντο του πρωθυπουργού, οξυμμένο από πολύ πιο σκληρές μάχες από αυτές που έχουν δώσει οι σύγχρονοι δυτικοί ηγέτες, ίσως να τον καταστήσουν ιστορική φιγούρα. Η ψήφος για την «Μακεδονία» θα κρίνει κατά πόσον αυτό θα συμβεί».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου