24 Ιανουαρίου 2019

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι καταιγιστικές. Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της χώρας. Ο Νίκολας Μαδούρο αρνείται να αποχωρήσει. Ποια είναι η θέση των διαφόρων χωρών; 

O αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι ΗΠΑ τον αναγνώρισαν ήδη ως νόμιμο νέο Πρόεδρο.
Εν τω μεταξύ χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της χώρας διαδηλώνοντας εναντίον του μέχρι σήμερα πρόεδρου Νίκολας Μαδούρο.

Οι αμερικανικες χώρες στηρίζουν κυρίως τον Χουάν Γκουαϊδό

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι η χώρα του τάσσεται στο πλευρό του νέου μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας. 


Ο Χουάν Γκουαϊδό έχει επίσης την αναγνώριση των λατινοαμερικάνικων χωρών, όπως της Βραζιλίας, Παραγουάης, Κολομβίας, Χιλής, Περού, Αργεντινής, Γουατεμάλας, Κόστα Ρίκα, Παναμά και Εκουαδόρ. Ο Καναδάς υπέγραψε μια κοινή δήλωση της αποκαλούμενης ομάδας της Λίμα, η οποία επίσης στηρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Εκτός αυτού ο Χουάν Γκουαϊδό φαίνεται πως έχει και την αμέριστη συμπαράσταση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Η κυβέρνηση του Μεξικού τηρεί μια πιο διπλωματική στάση ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ωστόσο προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι μεταξύ των σχέσεων των δυο χωρών. Το Μεξικό από κοινού με την Παραγουάη κάλεσε σε διάλογο τις αντίπαλες πλευρές. 

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο. Ακόμη οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας εξακολουθούν να στηρίζουν τον Νίκολας Μαδούρο. 

Νίκολας Μαδούρο

Πούτιν και Ερντογάν στηρίζουν το Μαδούρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αλλά και οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Ρωσίας θεωρούν πως ο Μαδούρο είναι ο νόμιμος Πρόεδρος της χώρας. Ειδικότερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, «σε συνθήκες όξυνσης μια εσωτερικής πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από το εξωτερικό», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. 

Η Κίνα έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στην κρίση στη Βενεζουέλα. 

Χουάν Γκουαϊδό

Η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας 

Η θέση της ΕΕ είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις φωνές του λαού της Βενεζουέλας για δημοκρατία. Ο λαός έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά και να αποφασίζει για το μέλλον του, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή θέση. 

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, αναγνωρίζει τον Γκουάιντο και ζητά την αποχώρηση του Μαδούρο. «Μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια, ο Μαδούρο πρέπει να φύγει τώρα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος - μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Είναι σαφές ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν ανέχεται πλέον το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο», πρόσθεσε ο Ταγιάνι. Ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γκουάιντο και «επανέλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. «Ο πρόεδρος Χουάν Γκουάιντο είναι ο μόνος θεσμικός συνομιλητής στη Βενεζουέλα, διότι είναι αυτός που απολαμβάνει δημοκρατική νομιμότητα», είπε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έγραψε από την πλευρά του στο twitter: «Μετά την παράνομη εκλογή του Νίκολας Μαδούρο τον Μάιο του 2018 η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Όσον αφορά τη θέση της Γερμανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ελεύθερων εκλογών.

Η Βενεζουέλα διχάζει και την Ελλάδα 


Σεπτέμβριος 2015, Νέα Υόρκη. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Νίκολας Μαδούρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Ν. Μαδούρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης. Η δήλωση έγινε σήμερα, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και αντιπροσωπεία του κόμματος με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Φερνάντεζ, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μην είναι η κυβέρνηση που στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, είναι το κόμμα, το κυβερνών κόμμα, ίσως το μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η ΝΔ στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊντό. «H Nέα Δημοκρατία συμμετέχει και υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ευρωκοινοβουλίου για να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊντό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Υποστηρίζουμε τις ελεύθερες δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές», αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle , kathimerini.gr , naftemporiki.gr, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου