23 Ιανουαρίου 2019

Δείκτης καινοτομίας Bloomberg: Στην 35η θέση υποχώρησε η Ελλάδα

Στην 35η θέση του ετήσιου δείκτη του Bloomberg με τις 60 πλέον καινοτόμες οικονομίες της υφηλίου υποχώρησε το 2019 η ελληνική οικονομία. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρέθηκε για έκτη συναπτή χρονιά η Νότια Κορέα, στη δεύτερη η Γερμανία, στην όγδοη οι ΗΠΑ και στην 16η η Κίνα.

Οι οικονομίες βαθμολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους σε επτά βασικές κατηγορίες, όπως δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, μεταποιητική ικανότητα, συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, παραγωγικότητα, αποδοτικότητα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημοσίευση ευρεσιτεχνιών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να καταρτιστεί η λίστα των 60, στο "μικροσκόπιο" του Bloomberg μπαίνουν 200 οικονομίες από όλον τον κόσμο. 

Με άριστα το 100, η ελληνική οικονομία βαθμολογήθηκε στον δείκτη καινοτομίας Bloomberg για το 2019 με 62,05 και βρέθηκε στην 35η θέση, από την 31η που ήταν το 2018. Την υψηλότερη βαθμολογία (21η θέση μεταξύ των 60 πλέον καινοτόμων οικονομιών) συγκέντρωσε η ελληνική οικονομία στην κατηγορία της αποτελεσματικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ακολουθεί η κατηγορία της συγκέντρωσης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (27η θέση).

Σχετικά καλή ήταν η επίδοση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία της συγκέντρωσης ερευνητών (32η θέση), καθώς και στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (34η θέση), ενώ πολύ χειρότερη ήταν στις κατηγορίες της παραγωγικότητας (44η θέση), της δημοσίευσης ευρεσιτεχνιών (47η θέση) και της προστιθέμενης αξίας από τη μεταποίηση (52η θέση). 


Στις πρώτες θέσεις του δείκτη καινοτομίας

Στη φετινή κατάταξη των χωρών με βάση την καινοτομία, η Γερμανία σχεδόν ισοβάθμησε με την έξι φορές «πρωταθλήτρια» Νότια Κορέα. Η Φινλανδία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ακολουθούμενη από την Ελβετία και το Ισραήλ, ξεπερνώντας τη Σιγκαπούρη που βρίσκεται στην έκτη θέση. Η Σουηδία, που πέρυσι είχε το «αργυρό» στην καινοτομία, έχασε πέντε θέσεις, υποχωρώντας στην 7η. Οι ΗΠΑ βελτίωσαν την κατάταξή τους κατά τρεις θέσεις, ανεβαίνοντας στην 8η και επιστρέφοντας και πάλι μεταξύ του top-10, που συμπληρώνεται με την Ιαπωνία και τη Γαλλία.



Στις πρώτες θέσεις του δείκτη εξακολουθούν να κυριαρχούν ευρωπαϊκές χώρες –καταλαμβάνουν 12 από τις 20 πρώτες θέσεις– ωστόσο ανοδική είναι η πορεία και των ασιατικών οικονομιών, με τη Νότια Κορέα στην 1η θέση, τη Σιγκαπούρη στην 6η, την Ιαπωνία στην 9η θέση και την Κίνα στη 16η θέση.

Η Γερμανία βρέθηκε πολύ κοντά στη Νότια Κορέα, χάρη στη βελτίωση που έχει σημειωθεί σε έρευνα και παιδεία, με γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Volkswagen να συμβάλλουν σημαντικά στις κατηγορίες της προστιθέμενης αξίας από τη μεταποίηση και της έρευνας. Το Ισραήλ, που κατέλαβε την 5η θέση, και η Κίνα ενισχύθηκαν ιδιαίτερα χάρη στη δημοσίευση ευρεσιτεχνιών. Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην πρώτη δεκάδα το 2019, ενώ η βρετανική οικονομία υποχώρησε κατά μία θέση και βρέθηκε στην 18η θέση. 


Μεταξύ των νεοεισερχόμενων στη συνολική κατάταξη 60 χωρών συγκαταλέγονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες: Ινδία (54), Μεξικό(59), Βιετνάμ (60) και Σαουδική Αραβία (56). 

Η κατάταξη της Κίνας (
στην 16η θέση) αποτυπώνει τη διχοτόμηση της κινεζικής οικονομίας, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσίευση ευρεσιτεχνιών (χάρη σε μεγάλες εταιρείες όπως η Huawei), ενώ στην κατηγορία της παραγωγικότητας κατατάσσεται στην 47η θέση. 

«Η μάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας τον 21ο αιώνα θα κερδηθεί και θα χαθεί ανάλογα με το ποιος ελέγχει καινοτόμες τεχνολογίες. Η πρώτη θέση της Κορέας και η άνοδος της Κίνας στην κατάταξη αποτελούν υπενθύμιση πως ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακόψει, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει την τεχνολογική άνοδο της Ασίας», σχολιάζει ο Τομ Ορλικ της Bloomberg Economics. 


Η κατάταξη των χωρών βάσει καινοτομίας δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο των εργασιών του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου κυριάρχησαν οι εντεινόμενες ανησυχίες για μια νέα, σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , naftemporiki.gr , news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου