29 Ιανουαρίου 2019

Γκουαϊδό: Ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Γκουαϊδό στον ΣΚΑΪ: Καλώ τον Αλ. Τσίπρα να ζήσει μία εβδομάδα στη Βενεζουέλα

Εκκληση στον Eλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του, να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει, απηύθυνε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.


Αναφορικά με την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ο κ. Γκουαϊδό αποστέλλει μήνυμα στην Ελλάδα να συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την έως στιγμής στάση της.

«Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ανέφερε.

«Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία, περιμένω η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει την διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας για να δοθεί τέλος στην πείνα και να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά» είναι το μήνυμα του στην Αθήνα.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, σημειώνει αντίθετα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθάει πολύ τη Βενεζουέλα. «Με τη δήλωση που έκανε και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε εκείνους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά, ασκείται πίεση ώστε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα» τόνισε. Νομίζω, προσθέτει, ότι πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

«Ο Νικολάς Μαδούρο έχει σφετεριστεί την προεδρία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Εθνοσυνέλευση της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να προεδρεύω, που θέλει την πρόοδο, που θέλει να επανακτήσει τα δικαιώματα της, να αποκαταστήσει την τάξη στη Βενεζουέλα και να προχωρήσει. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» διευκρινίζει ο κ. Γκουαϊδό.

Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα σημειώνει ότι «υπάρχει πάνω από 83% φτώχεια. Ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι περίπου τρία δολάρια το μήνα». «Νομίζω ότι αυτό δεν λέγεται απλά φτώχεια, αλλά μιζέρια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Χουάν Γκουαϊδό ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει οποιαδήποτε ψεύτικη πρόταση που δεν οδηγεί σε λύση. «Ο Μαδούρο δεν θέλει έναν διάλογο. Ο Μαδούρο θέλει να κερδίσει χρόνο» διασαφηνίζει. Παράλληλα παραδέχεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συλληφθεί, ή να δεχθεί επίθεση, αλλά όπως τόνισε, «αυτό δεν μας εμποδίζει να εκπληρώσουμε το έργο μας».

Απαντώντας δε στις κατηγορίες ότι το κίνημα του οποίου ηγείται κατευθύνεται και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ ο Βενεζουελανός πολιτικός σχολιάζει ότι «αυτή είναι μια θλιβερή ρητορική ενός καθεστώτος που έχει μείνει χωρίς επιχειρήματα».  

Πηγή: skai.gr (Από τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου