26 Ιανουαρίου 2019

Ο διεθνής Τύπος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βούλη

Η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή σχολιάστηκε εκτενώς από τον διεθνή Τύπο, με πολλές αναφορές σε μία «ιστορική συμφωνία», αλλά και στις διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας.

New York Times: «Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση» τιτλοφορείται το άρθρο των New York Times. Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά με την εκτίμηση: «Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά του ελληνικού κοινοβουλίου, ανοίγει τώρα ο δρόμος προκειμένου η βόρεια γείτων της Ελλάδας… να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας». Σύμφωνα με τους New York Times η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».

BBC: Iστορική συμφωνία βάζει τέλος στην 27χρονη διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Με μικρή διαφορά ψήφισαν οι Έλληνες βουλευτές την στήριξη μίας ιστορικής συμφωνίας με την «Μακεδονία», που βάζει τέλος στην 27χρονη διαμάχη για την ονομασία της βόρειας γειτονικής χώρας, αναφέρει το BBC... Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με ψήφους 153-146, παρά την ευρεία λαϊκή αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται εντονότερα στην Μακεδονία, το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, λέει το BBC...

Guardian: «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία». Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για 'προδότες' από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία», η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Sueddeutsche Zeitung: Τη φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «Ζόραν, Αλέξη, μπράβο!», χρησιμοποιεί ως τίτλο στο δημοσίευμά της η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», η οποία αναφέρεται και στο γεγονός ότι τη Συμφωνία των Πρεσπών υπερψήφισαν και βουλευτές κομμάτων εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις δύο χώρες κατά της συμφωνίας. Στο δημοσίευμα παρατίθενται και οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της Γερμανίας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Die Welt: «Η διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας κράτησε σχεδόν 30 χρόνια και έριξε την Ελλάδα σε κυβερνητική κρίση», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η διαμάχη για το όνομα επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ κλείνει με αναφορά στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Deutsche Welle: Στη γερμανόφωνη ιστοσελίδα της η Deutsche Welle δημοσιεύει ανάλυση με τίτλο «Η Μακεδονία πάει βόρεια», στην οποία επισημαίνεται ότι «έπειτα από πολιτική διαμάχη δεκαετιών οι δύο βαλκανικές χώρες ελπίζουν τώρα σε καλή γειτονία για το μέλλον». «Αυτό που εδώ και καιρό θεωρείτο μια από τις πλέον παράδοξες και ακατανόητες περιπτώσεις διαμάχης στον κόσμο μπορεί τώρα να γίνει ένα καλό παράδειγμα για μια νέα, προσανατολισμένη στο μέλλον και μετριοπαθή, βαλκανική πολιτική», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Le Monde: Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος στη διπλωματική διαμάχη. Η Le Monde επισημαίνει ότι η υπόθεση του ονόματος της «Μακεδονίας» δηλητηρίαζε τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων μετά την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος σε αυτή τη διπλωματική διαμάχη (...) και ανοίγει την πόρτα για ΕΕ και ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή που συνορεύει με Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Le Figaro: Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή». 


Washington Post: Έχοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η πΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη» γράφει η Washington Post. H εφημερίδα σημειώνει ότι «αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει και να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, μια περιοχή που οικονομικά παραμένει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και μια χώρα όπου η Ρωσία μάχεται με τη Δύση για επιρροή…

Bloomberg: Με τον τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης» το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων». Επιπλέον, το Bloomberg σημειώνει: «Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα... Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».

La Repubblica: «Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα "Μακεδονία"», γράφει και η εφημερίδα La Repubblica. «Ο Τσίπρας, όμως, κλίνει το θέμα αυτό έχοντας εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη των μεγάλων διεθνών εταίρων-από την ΕΕ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες-όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Και σε εσωτερικό επίπεδο, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ανηφορική προεκλογική εκστρατεία, η οποία, όμως, πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά χαμένη», ολοκληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.

Vedomosti: Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει : «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια , όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Rossiskaya gazeta: Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ». Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , η εφημερίδα συμπεραίνει ότι «οι θιασώτες της διευθέτησης της 27ετούς διένεξης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία του κράτους της Μακεδονίας, πρακτικά εξασφάλισαν προς όφελος τους την ελάχιστη υπεροχή σε ψήφους». Αναφερόμενη στην ελληνική βουλή γράφει στη συνέχεια ότι «Η διαίρεση που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων , γίνεται πιο αισθητή στην κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με υπέρμετρη ευαισθησία το ‘μακεδονικό ζήτημα’».

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου