30 Ιανουαρίου 2019

Με επιτυχία η έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου

Έντονη ήταν χθες η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών για το ελληνικό 5ετές ομόλογο. Οι προσφορές υπερέβησαν χθες τα 10 δισ. ευρώ με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,60% και ετήσιο κουπόνι για τους επενδυτές 3,45%. Το 5ετές ομόλογο, είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση τον Αύγουστο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Γ. Στουρνάρας: Μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση η έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, πλην όμως μικρό, χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Και τούτο διότι όπως εξήγησε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, επηρεαζόμενες σημαντικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και λόγω της ανησυχίας της επενδυτικής κοινότητας για την προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στην υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων. Κατά συνέπεια όπως είπε η ύπαρξη αποθέματος ασφαλείας ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου είναι χρήσιμη, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Θετικά τα σχόλια του διεθνούς Τύπου για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου

Financial Times: «Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά από την πλευρά της ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς.

Reuters: Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν έξι μηνών, καθώς η ζήτηση για το νέο πενταετές ομόλογό της ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Η Ελλάδα αναμενόταν να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από ένα νέο πενταετές ομόλογο με μία σχετικά ανταγωνιστική απόδοση, καθώς συγκέντρωσε ισχυρή ζήτηση. Η πώληση αποτέλεσε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανέναρξης αναχρηματοδότησης του χρέους της στις αγορές μετά από σειρά ετών αυστηρής εποπτείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

Handelsblatt: «Η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. «Αυτό που έμοιαζε πριν από λίγες ημέρες ακατόρθωτο εγχείρημα στέφεται με πλήρη επιτυχία. Στη δημοπρασία του πενταετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, οι επενδυτές κυριολεκτικά έσπευσαν να τα αποκτήσουν. Η ζήτηση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη φτάνοντας περίπου τα δέκα δισεκατομμύρια» προσθέτει η Handelsblatt. Το κουπόνι του ομολόγου, το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2024, βρίσκεται 3,4%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των παρατηρητών της αγοράς, οι οποίοι ανέμεναν 3,5 έως 3,7%.

Μπορεί να εξαργυρώσει πρόωρα τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι Έλληνες οφείλουν το ΔΝΤ περίπου 9,7 δισ. ευρώ. Για τα εν λόγω δάνεια, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το 2024, το Ταμείο χρεώνει την Ελλάδα επιτόκιο έως 5%. «Η έκδοση ήταν ένα σημαντικό τεστ για την Ελλάδα» τονίζει. Η Handelsblatt σημειώνει τέλος, ότι η επιτυχημένη τοποθέτηση των κρατικών ομολόγων την Τρίτη είναι επίσης καλή είδηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν έτσι μια καλύτερη πιθανότητα να αντλήσουν «φρέσκο χρήμα» από την αγορά. 

Πηγή: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου