10 Ιανουαρίου 2019

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα: Επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα. Το Βερολίνο θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και ένα σύντομο χρονικό των σχέσεων μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα.

Από τις "Deutsche Welle" και "Καθημερινή": 

Επίσκεψη Μέρκελ: Επιστροφή στην κανονικότητα

«Πρόκειται για μια επίσκεψη σε μια φίλη χώρα και εταίρο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δίνοντας κατά αυτό τον τρόπο το στίγμα της επίσκεψης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα: Μετά από μια μακρά περίοδο έντασης οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν αποκατασταθεί. Αλλά βέβαια η καγκελάριος θα θελήσει να δείξει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες που είχε καταβάλει προκειμένουν να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη –παρά την έντονη κριτική που δεχόταν κατά καιρούς.

Θετική εκτίμηση για τον Αλέξη Τσίπρα

Για το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ένας αξιόπιστος συνομιλητής, κυρίως επειδή έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που προέκυπταν από τα μνημόνια σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων. Και όχι μόνο. Σε ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχολούν την ΕΕ, το προσφυγικό, ο έλληνας πρωθυπουργός αποδείχθηκε ένας από τους λίγους σταθερούς συμμάχους στο πλευρό της καγκελαρίου. 


Ενόψει δε των ευρωεκλογών και της αναμενόμενης ανόδου λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην επόμενη ευρωβουλή το Βερολίνο προετοιμάζεται για τη διαμόρφωση ενός νέου μετώπου: από τη μια πλευρά οι αντιευρωπαϊκές και από την άλλη οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Σε αυτές κατατάσσει το Βερολίνο οπωσδήποτε και τον Αλέξη Τσίπρα. Μόλις πρόσφατα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο γερμανός πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ ανέπτυξε αυτή την εκτίμηση σε συνέντευξή του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Συμφωνία των Πρεσπών 

Η δε πορεία της επικύρωσης της Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των συνομιλιών της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα πρέπει να αναμένεται ότι με σαφή τρόπο η Άγκελα Μέρκελ θα τοποθετηθεί δημοσία υπέρ της συμφωνίας αποφεύγοντας όμως να εμπλακεί στις κομματικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που ερωτηθεί, η καγκελάριος θα διαψεύσει ότι υπήρξε συνδιαλλαγή, δηλαδή συμφωνία για το όνομα και ως αντίτιμο τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η γερμανική στήριξη προκύπτει από τη θεώρηση ότι η Ρωσία και η Κίνα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την επιρροή τους στην ΠΓΔΜ σε περίπτωση που αυτή η χώρα δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης της στην ΕΕ. Προϋπόθεση για αυτήν την εξέλιξη είναι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα και το κλειδί είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παναγιώτης Κουπαράνης
Πηγή: Deutsche Welle 


Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των Μέρκελ-Τσίπρα 

Το χρονικό των σχέσεων μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα

Η σχέση της Γερμανίδας πολιτικού, η οποία οδεύει προς τη δύση της σταδιοδρομίας της ύστερα από 14 χρόνια στην εξουσία της χώρας της, με τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν πάντα τόσο στενή όσο σήμερα. To 2014, κατά την τελευταία επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στη χώρα μας, ο τότε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης την υποδεχόταν με το σύνθημα «Go back» και συλλαλητήρια. 

Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος του ανταπέδωσε τις «αβρότητες»: «Με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορεί η Ελλάδα να κρατηθεί στις αξίες της Ευρώπης, παραβιάζει τις βασικές αρχές της συνεργασίας», εκμυστηρευόταν στο στενό της περιβάλλον το καλοκαίρι του 2015. Η πολιτική του είναι σκληρή και ιδεολογική, έλεγε και εκτιμούσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα κατευθείαν σε τοίχο. Η καγκελάριος ηχούσε εξόχως εκνευρισμένη, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel. Ισως επειδή ανέκαθεν υπήρχε η αίσθηση καλής προσωπικής χημείας ανάμεσά τους, αλλά και η συστηματική –έστω και στο πλαίσιο διανομής ρόλων «καλού και κακού» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– πυροσβεστική παρέμβασή της υπέρ της Αθήνας, την ύστατη στιγμή, απέναντι στο επίμονο αίτημα του πρώην υπουργού Οικονομικών για Grexit (συν 50 δισ. ευρώ).

Ακόμη και κατά την έναρξη της «περήφανης διαπραγμάτευσης», όταν ο Σόιμπλε ξεφυσούσε επιδεικτικά στη θέα του Γιάνη Βαρουφάκη, στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε., Μέρκελ και Τσίπρας έμοιαζαν να βρίσκουν διαύλους επικοινωνίας.

Μετά το δημοψήφισμα, την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η χρονική συγκυρία ευνόησε τον Αλέξη Τσίπρα: η έξαρση των μεταναστευτικών ροών και το πολιτικό κόστος για τη Μέρκελ όπλισαν το χέρι του με ένα σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί. Το μήνυμα από το Βερολίνο ήταν σαφές: αν βοηθήσετε στη συγκράτηση του προσφυγικού κύματος, θα υπάρξουν υποχωρήσεις στα μέτρα. 

Η τήρηση των υποσχέσεων εκ μέρους της Αθήνας στο μεταναστευτικό (από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έως τη διμερή με τη Γερμανία, την οποία η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε), η πιστή εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες αντιδράσεις από συνδικαλιστές και διαδηλωτές στους δρόμους, αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία επένδυσε σοβαρά το Βερολίνο, ανέδειξαν τον κ. Τσίπρα σε Musterknabe (υποδειγματικό τέκνο) της καγκελαρίου.

Η αναδίπλωση της Γερμανίας στο ζήτημα των συντάξεων ήταν η έμπρακτη επιβράβευση της άριστης διαγωγής του. Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης της καγκελαρίου, τη στιγμή που η συνοχή της κυβέρνησης Τσίπρα κλονίζεται, θα μπορούσε εύλογα να εκληφθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης από το Βερολίνο. 

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου