9 Ιανουαρίου 2019

Economist: «Ελαττωματική» και το 2018 η δημοκρατία στην Ελλάδα

Στο ίδιο καθεστώς, της «ελαττωματικής» δημοκρατίας, «λιμνάζει» η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit για το 2018. Σταθερές στην «αρνητική τάση» που παρουσιάζουν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Βέλγιο, δεν κατάφεραν ούτε φέτος να «προαχθούν» σε «πλήρεις δημοκρατίες».

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση σε σύνολο 167 χωρών και την προτελευταία στην Ευρώπη, ακριβώς επάνω από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 110η θέση και θεωρείται «υβριδικό καθεστώς». Εκτός από την Τουρκία, κάκιστες ήταν οι επιδόσεις της χρονιάς που πέρασε και της Ιταλίας (στην 33η θέση από την 21η το 2017), καθώς επίσης και της Αυστρίας.

Παρά την καθοδική τάση στη Δυτική Ευρώπη ωστόσο, επτά χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα και τρεις κατάφεραν να βελτιώσουν τη θέση τους: η Φινλανδία, η Γερμανία και η Μάλτα. 


Εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες. Αυτοί είναι οι πέντε τομείς τους οποίους εξετάζουν σε κάθε χώρα οι συντάκτες της έκθεσης για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

Τη χειρότερη βαθμολογία, η Ελλάδα την παίρνει στη λειτουργία της κυβέρνησης, όπου βαθμολογείται με μόλις 5,36 μονάδες με άριστα το 10. Σχετικά χαμηλή είναι επίσης η βαθμολογία της στους τομείς της πολιτικής συμμετοχής (6,11), καθώς και στη δημοκρατική πολιτική κουλτούρα (6,88), ενώ πολύ καλύτερα βαθμολογείται ως προς την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό (9,58) και στις πολιτικές ελευθερίες (8,53).

Η πολιτική συμμετοχή κυρίως και ακολούθως η λειτουργία της κυβέρνησης και η δημοκρατική κουλτούρα συνιστούν τα αδύναμα σημεία και των υπολοίπων «ελαττωματικών» δημοκρατιών της Δυτικής Ευρώης.

Νορβηγία, Ισλανδία, Σουηδία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ στην τελευταία βρίσκεται η Βόρεια Κορέα.

naftemporiki.gr, liberal.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου