13 Μαΐου 2019

Οι δουλειές της οικογένειας Τσίπρα στα χρόνια της χούντας

Τι δείχνουν οι ισολογισμοί της τεχνικής εταιρείας «Ηρακλής» ΑΕΤΕ των αδελφών Παύλου και Ηρακλή Τσίπρα. Από δημοσίευμα στο in.gr με τον τίτλο «Οι χρυσές δουλειές της οικογένειας Τσίπρα στα χρόνια της χούντας»:

Εχουν γραφτεί πολλά αστεία – και ανυπόστατα – πράγματα για την εργολαβική δραστηριότητα της οικογένειας Τσίπρα στη διάρκεια της δικτατορίας.

Μεταξύ αυτών και πως οι αδελφοί Παύλος και Ηρακλής Τσίπρας είχαν την εταιρεία «Σκαπανέας», μια ιστορική τεχνική εταιρεία (που κατέρρευσε όταν έπεσε ο σάχης στο Ιράν), η οποία όμως είχε άλλους μετόχους!

Ωστόσο, η τεχνική εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα, που ιδρύθηκε το 1970 και, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της, έκανε «χρυσές δουλειές» με το καθεστώς της δικτατορίας, ήταν η «Ηρακλής» Ανώνυμος Εταιρεία Τεχνικών Εργων.

Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο πατέρας του Πρωθυπουργού, Παύλος Τσίπρας, και διευθύνων σύμβουλος ο αδελφός του, Ηρακλής Τσίπρας, ο οποίος ήταν στέλεχος της ΕΔΑ, ενώ συμμετείχε και στη δράση της αντιστασιακής οργάνωσης «ΔΕΚΑ» Κρήτης που είχε ιδρυθεί με άλλους αγωνιστές οι οποίοι ανέλαβαν δράση κατά της χούντας. 

Ο Ηρακλής Τσίπρας, όπως αφηγείται ο Φοίβος Ιωαννίδης, που επίσης συμμετείχε στη «ΔΕΚΑ», διέφυγε τη σύλληψη και αργότερα απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό. «Καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε παρανόμως αναστολή, δοθέντος ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνες η καθεμία» λέει σήμερα ο Φοίβος Ιωαννίδης. 

Οι ισολογισμοί

Στο ερώτημα εάν πλούτισε η οικογένεια Τσίπρα με την κατασκευαστική δραστηριότητά της στα χρόνια της χούντας, έρχονται να «απαντήσουν» οι τρεις πρώτοι ισολογισμοί της «Ηρακλής» Ανώνυμος Εταιρεία Τεχνικών Εργων!

Συγκεκριμένα, από τους ισολογισμούς των ετών 1971 (δημοσιεύτηκε την Κυριακή 7 Μαΐου 1972 στο «Βήμα της Κυριακής»), 1972 (δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου 1973 στη «Βραδυνή») και 1973 (δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου 1974 στο «Βήμα») της εταιρείας «Ηρακλής» των αδελφών Τσίπρα, που φέρουν τις υπογραφές τους, προκύπτει ότι τα «κέρδη προς διάθεσιν» ήταν συνολικά περίπου 34 εκατομμύρια δραχμές!

Ισολογισμός ετών 1973 και 1972

Ισολογισμός ετών 1971 και 1970

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο μηνιαίος μισθός ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου ήταν μόλις 4.000 δραχμές!

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τους ίδιους ισολογισμούς, οι δουλειές της «Ηρακλής» με το καθεστώς των συνταγματαρχών ήταν πολύ μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, στους ισολογισμούς των ετών 1972 και 1973 αναφέρεται ότι τα «έργα υπό εκτέλεσιν» της τεχνικής εταιρείας «Ηρακλής» ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες για την εποχή εκείνη ποσό των 378 εκατομμυρίων δραχμών!

Υπενθυμίζεται ότι πολύ αργότερα η τεχνική εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα ήταν η «ΑΤΕ Τσίπρας», μία από τις χιλιάδες μικρομεσαίες και προβληματικές του κλάδου.

Στο τέλος, όταν πέθανε ο πατέρας του Πρωθυπουργού Παύλος Τσίπρας, η εταιρεία πωλήθηκε και μετονομάστηκε σε «Μέδουσα». Οι νέοι ιδιοκτήτες της εταιρείας «Μέδουσα» την ξεφορτώθηκαν εκ νέου και την έδωσαν, κατά σύμπτωση, στον όμιλο του Χρήστου Καλογρίτσα!

Πηγή: in.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Η πρόταση μομφής που έγινε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης (8.5.2019)
Η απάντηση Τσίπρα για το παρελθόν του πατέρα του (9.5.2019)
Μία «τοξική» μάχη στη Βουλή (11.5.2019)


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου