28 Δεκεμβρίου 2019

Χρηματιστήρια: Με μεγάλα κέρδη για τις αγορές φεύγει το 2019

Χρηματιστήρια: Με μεγάλα κέρδη για τις διεθνείς αγορές και ακόμη μεγαλύτερα για την ελληνική αγορά φεύγει το 2019. 

Στο κλίμα ευφορίας που ακολούθησε την ανακοίνωση Κίνας και ΗΠΑ ότι κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για το εμπόριο, αφήνοντας τις νομικές διατυπώσεις για τις αρχές του επόμενου έτους, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο ευρύτερος S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και οι λοιπές διεθνείς αγορές ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, το έτος που λήγει οι διεθνείς αγορές αύξησαν το σύνολο της αξίας τους κατά 17 τρισ. δολάρια. Στις αρχές του 2019 η αξία του συνόλου των τίτλων ανερχόταν σε λιγότερο από 70 τρισ. δολάρια, ενώ τώρα έχει υπερβεί τα 85 τρισ. δολάρια. Η άνοδος προήλθε κυρίως από την αμερικανική αγορά, με τους βασικούς δείκτες να έχουν όλοι σημειώσει άνοδο πάνω από 20% στη διάρκεια του έτους. Το 2019 ήταν, άλλωστε, έτος μεγάλων κερδών για τους κολοσσούς της τεχνολογίας.

Το έτος που τελειώνει ήταν για τις ευρωπαϊκές αγορές η καλύτερη χρονιά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Για την Ελλάδα το 2019 είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων, με τον Γενικό Δείκτη (που έκλεισε την Παρασκευή στις 
920,54 μονάδες) να σημειώνει από την αρχή του χρόνου κέρδη 50,1% και τον Τραπεζικό δείκτη ακόμη μεγαλύτερα (+101,33%), ενώ απομένουν ακόμη μόλις δυο μόλις συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, το 2019 για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε 10 μηνιαία θετικά κλεισίματα, μια επίδοση που ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί. Μάλιστα, κλείνει το έτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας (σχεδόν) πενταετίας. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκαν κατά περισσότερο από 20%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά εταιρικά ομόλογα ήταν εντυπωσιακό, με τις εκδόσεις να αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ συνολικά.

FT: Τα ελληνικά ομόλογα από τα πιο κερδοφόρα στοιχήματα της αγοράς 


Οι Financial Times σε πρόσφατο άρθρο με τίτλο «Κορυφαίες επιδόσεις: τα πιο κερδοφόρα στοιχήματα της αγοράς, για το 2019» , γράφουν ότι «από τα ελληνικά ομόλογα στις περιδινήσεις της στερλίνας, η χρονιά απέφερε λαμπρές ευκαιρίες». Στο άρθρο επισημαίνονται οι επιδόσεις των διαφόρων χρηματαγορών παγκοσμίως, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι εν αντιθέσει με το 2012, όταν οι αγορές ήταν κάθετα αρνητικές να δανείσουν στην Ελλάδα, φέτος οι επενδυτές εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους χάρη στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην εξομάλυνση του ασταθούς πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Η Ελλάδα, βέβαια, ωφελήθηκε και εκείνη χάρη στην απεγνωσμένη αναζήτηση κερδών, η οποία οδήγησε τους επενδυτές σε εναλλακτικούς τίτλους της αγοράς ομολόγων, τυπικά θεωρούμενους ως σχετικά επισφαλείς. 


Η Αθήνα τώρα δανείζεται σε βάθος δεκαετίας με επιτόκιο μόλις 1,16% και οι αποδόσεις σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη και από τις αντίστοιχες της Ιταλίας. Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν επενδύσει στα ελληνικά χρεόγραφα, συνεχίζει η ανάλυση των Financial Times, έχουν επιτύχει θετικές αποδόσεις, με τους κατόχους δεκαετών ομολόγων να επιτυγχάνουν κέρδη της τάξεως του 23% για το 2019. Οι επιδόσεις αυτές δείχνουν ότι όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα στην αιχμή της πολιτικής κρίσης του 2015, τώρα έχουν κέρδη πάνω από τρεις φορές τα χρήματα που είχαν επενδύσει, σημειώνουν.

Όλα αυτά δυο ημέρες πριν τη λήξη της χρονιάς. Για το 2020 ωστόσο η επενδυτική στρατηγική πρέπει να είναι πιο επιλεκτική, καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν βρίσκονται πλέον σε «ζώνη ευκαιρίας».

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου