14 Δεκεμβρίου 2019

Στήριξη Ελλάδας και Κύπρου από ΕΕ και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Η αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Το αν το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών θα φτάσει στην Τουρκία είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, αλλά σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι είναι σαφέστατη η απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας. Εξάλλου τις ενέργειες της Τουρκίας έχουν καταδικάσει και οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος με αποτέλεσμα να υπάρχει εκνευρισμός στη γειτονική χώρα. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες απόλυτα ικανοποιημένος. Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου. Συμπερασματικά, στη κυβέρνηση θεωρούν ότι από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. 


Τουρκία σε ΕΕ: Δεν έχετε καμία δικαιοδοσία για τον ορισμό των θαλασσίων περιοχών 

«Το συμβούλιο της ΕE με την απόφαση που υιοθέτησε υπό την δικαιολογία της συμπαράστασης μελών της, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι εξακολουθεί να κάνει τον εκπρόσωπο των μαξιμαλιστικών εθνικών θέσεων του διδύμου Κυπρίων-Ελλήνων που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της Δικαιοσύνης», αναφέρεται σε γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε ερώτηση για την απόφαση της ΕΕ.

«Οπως άλλωστε έχουμε πει, η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για τον ορισμό των θαλασσίων περιοχών. Παρομοίως, η ΕΕ δεν είναι Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ δεν μπορεί να αποφανθεί για την νομιμότητα ενός μνημονίου που υπεγράφη με την σωστή διαδικασία, μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας
» προσθέτει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου