25 Δεκεμβρίου 2019

Τέσσερα μέτρα θωράκισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Σε ριζικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση με στόχο το ολικό... re-branding του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός σε ομιλία του στο 17ο Συνέδριο Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου. Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η δημιουργία μιας ισχυρής και ασφαλούς κεφαλαιαγοράς, μέσω της υιοθέτησης μιας σειράς μέτρων που θα καταστήσουν το ελληνικό Χρηματιστήριο έναν ασφαλή τόπο επενδύσεων. 

Τα μέτρα αυτά, τόνισε, αποβλέπουν πρωταρχικά στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, εξήγησε ο υφυπουργός, είναι η προστασία του μετόχου και του μικροεπενδυτή καθώς και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών μέσω τεσσάρων μέτρων:

Πρώτον, με τη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς με σημαντικές εξουσίες, οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα για αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Δεύτερον, μέσω του νέου νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την εσωτερική οργάνωση της εταιρείας με την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στη σταδιακή διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση της σχέσης της εταιρείας με τους μετόχους, καθώς θα διευκολύνει την άμεση επικοινωνία τους με την εταιρεία και έτσι θα προωθήσει την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτήν.

Τρίτον, μέσω της συστηματικότερης παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων. Αυτό θα επιτυγχάνεται με την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα νέα συστήματα οικονομικών καταστάσεων (XBRL).

Τέταρτον, μέσω της θεσμοθέτησης αυστηρότερων απαιτήσεων για ποιοτικές εκθέσεις των εταιρειών, που παρέχουν πληροφόρηση σε μη χρηματοοικονομικά θέματα, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά.

Με επιτυχία το Συνέδριο


Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου μας πληροφορεί ότι με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 17ο Επενδυτικό & Χρηματιστηριακό Συνέδριο με γενικό τίτλο«Εταιρική Διακυβέρνηση, Επενδύσεις και Αγορά Εργασίας», το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ. Και προσθέτει:

«Η κατάμεστη αίθουσα και τις δύο ημέρες του Συνεδρίου, το υψηλό επίπεδο των ομιλιών και των τοποθετήσεων, αλλά και ο γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του Συνεδρίου, το οποίο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των Συνέδρων καθ’ όλη του τη διάρκεια. Η Εταιρική Διακυβέρνηση, οι Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, οι προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς γενικότερα, αλλά και οι νεώτερες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, που ενδιαφέρουν τους φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ήταν τα κυριότερα θέματα αυτού του Συνεδρίου, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό όσους το παρακολούθησαν».

Πηγές: kathimerini.grsed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου