20 Δεκεμβρίου 2019

Μοrgan Stanley: Δέκα γεωπολιτικά ρίσκα που απειλούν τις αγορές το 2020

Οι αγορές φαίνεται πως θα αποχαιρετήσουν το 2019 σε επίπεδα-ρεκόρ και ειδικότερα η Wall Street. Από τις αρχές του έτους, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους πάνω από 27%, ξεπερνώντας στη χθεσινή συνεδρίαση το φράγμα των 3.200 μονάδων. Η νέα χρονιά πλησιάζει και ήδη οι επενδυτές γράφουν τη λίστα για τον... Άη Βασίλη.

Μια δική της, διαφορετική λίστα έχει γράψει και η Morgan Stanley Wealth Managment, καταγράφοντας δέκα γεωπολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις αγορές το 2020, ρίσκα που θα κρατήσουν επενδυτές και αναλυτές σε επαγρύπνηση, όπως τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης με επικεφαλής τον Σκοτ Χέλφσταϊν.

Ορισμένα από τα σενάρια είναι ήδη οικεία στους επενδυτές στη διάρκεια μιας χρονιάς με αρκετούς παράγοντες πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

H Morgan Stanley Wealth Management ξεχωρίζει τους παρακάτω δέκα παράγοντες κινδύνου, από τους περισσότερο έως τους λιγότερο σημαντικούς:
 1. Τέλεια «καταιγίδα» ηγεσίας στον κόσμο των Δημοκρατικών
 2. Εμφάνιση ανταγωνιστικών εμπορικών μπλοκ
 3. Απότομη πολιτική και οικονομική προσγείωση της Κίνας
 4. Αβεβαιότητα λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
 5. Τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης έρχονται λίγο αργά για να στηρίξουν το ευρώ
 6. Λαϊκισμός, ανισότητα και... υπεροχή των μετόχων
 7. Οι αγορές προετοιμάζονται για ιαπωνοποίηση
 8. Κυβερνοεπιθέσεις και ο κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης
 9. Μεγαλύτερη πίεση στο «μπαλόνι» του Ιράν
 10. Η γονιδιακή επεξεργασία πηγαίνει στραβά
«Είναι σπάνιο να υπάρξει έλλειψη γεγονότων που θα μπορύσαν να επηρεάσουν τις αγορές», επισημάινουν οι στρατηγικοί αναλυτές. «Τα περισσότερα χρόνια, οι επενδυτές αποδεικνύονται ανθεκτικοί, κοιτάζουν πέραν των κινδύνων και ωθούν προς τα πάνω τις αγορές», προσθέτουν.

Μπορεί κάποιες από τις παραπάνω ιδέες να προκαλούν έκπληξη, όπως η γονιδιακή επεξεργασία, αλλά συμπεριλήφθηκε στη λίστα από εξελίξεις όπως για παράδειγμα ότι ένας ερευνητής στην Κίνα επιχείρησε να ανοσοποιήσει μωρά στον ιό HIV. Οι πρόσφατες εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα περί ανθρώπινης σημασίας, αναφέρεται στην έκθεση.

Κάποιοι άλλοι παράγοντες ρίσκου, όπως η αβεβαιότητα λόγω προεδρικών εκλογών, είναι γνωστοί για όσους παρακολούθησαν από κοντά τα όσα συνέβησαν φέτος.

Πηγές: naftemporiki.gr
Bloomberg 

SAXO BANK: Δέκα εξωφρενικές προβλέψεις για το 2020

Για εκείνους που έχουν βαρεθεί τις μονότονες προβλέψεις για το 2020, να θυμίσουμε ότι 
δυο εβδομάδες νωρίτερα οι αναλυτές της SAXO Bank προχώρησαν σε δέκα... εξωφρενικές προβλέψεις για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά.

Αναμένοντας 12 μήνες που θα σηματοδοτηθούν από «την ανατροπή του status quo», η δανέζικη τράπεζα υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα παράλογα σενάρια. Μεταξύ αυτών:
 1. Η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με διπλάσιους ρυθμούς 8%.
 2. Ο στασιμοπληθωρισμός θα επιστρέψει, ευνοώντας τις μετοχές υπεραξίας(growth stocks).
 3. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.
 4. Το πετρέλαιο και η βιομηχανία φυσικού αερίου θα αναδειχθούν απρόσμενοι νικητές εν μέσω της ευρύτερης φρενίτιδας για περιβαλλοντική κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση.
 5. Το ραντ Νοτίου Αφρικής θα ανατιμηθεί από τα 15 στα 20.
 6. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα ανακοινώσει τον Φόρο Πρώτα η Αμερική, σε μια προσπάθεια να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
 7. Η Σουηδία θα εφαρμόσει γενναίο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στήριξης για να κατευνάσει το αντιμεταναστευτικό κλίμα.
 8. Οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σε μια αναμέτρηση όπου θα επικρατήσουν γυναίκες και millennials.
 9. Η Ουγγαρία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και, τέλος,
 10. Οι χώρες της Ασίας θα καθιερώσουν νέο αποθεματικό νόμισμα, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.
Μπορεί οι παραπάνω προβλέψεις να φαίνονται εξωπραγματικές, αλλά εάν ανατρέξει κανείς σε πρόσφατα παραδείγματα του παρελθόντος, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί. ΄Οσοι τόλμησαν να προβλέψουν για το 2019 ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτόκια αποδείχθηκαν αληθινοί.

Πηγές: naftemporiki.gr
BBG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου