12 Δεκεμβρίου 2019

Τζ. Πάιατ: Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα

Απορρίπτουν τις τουρκικές θέσεις
Τζέφρι Πάιατ: Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα.
Ντόναλντ Τουσκ: Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης: Μη νόμιμη και απορριπτέα η συμφωνία Τουρκίας–κυβέρνησης της Τρίπολης. 


Τζ. Πάιατ: Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα 

Την ξεκάθαρη αντίθεση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, εξέφρασε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Τώρα έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα κείμενα και έχουμε ολοκληρώσει τη νομική ανάλυση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

Παράλληλα, διαμήνυσε πως «ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου».


Ντ. Τουσκ: Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας με την Ελλάδα

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, συναντήθηκε σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόσφατη παράνομη «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας, καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες. 

Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (αριστερά), με τον Κωσνταντίνο Τασούλα (κέντρο), και τον Νίκο Δένδια

Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης: Μη νόμιμη και απορριπτέα η συμφωνία Τουρκίας–κυβέρνησης της Τρίπολης 

Μη νόμιμη και απορριπτέα χαρακτήρισε, και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η θέση ότι η παραπάνω «συμφωνία-συνθήκη» άπτεται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους, καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. «Δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» τόνισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου