17 Δεκεμβρίου 2019

Die Welt: Ο Ερντογάν σχεδιάζει μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία

Die Welt: «Ο Ερντογάν ποντάρει στην επέκταση της δικής του ζώνης επιρροής και την μετατροπή της Τουρκίας σε μια νέα μεγάλη νεο-οθωμανική αυτοκρατορία. Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία και στο εμιράτο του Κατάρ. Και τώρα ίσως πάνε και στη Λιβύη». 
Le Figaro: Η Τουρκία δεν έχει συμμάχους στην πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
Süddeutsche Zeitung: H άρση του αμερικανικού εμπάργκο εξαγωγών όπλων στην Κύπρο, η μεταφορά τουρκικών drone στο βόρειο τμήμα του νησιού και η απόφαση της Άγκυρας για κλείσιμο της βάσης στο Ιντσιρλίκ. H Kύπρος στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων. 

Δυο δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο και ένα στον γαλλικό:

Die Welt: Ο Ερντογάν σχεδιάζει μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία

Ριψοκίνδυνο στοίχημα χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα die Welt τις κινήσεις της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και την επιθυμία για δημιουργία μιας νεο-οθωμανικής ζώνης επιρροής που θα περιλαμβάνει και τη Λιβύη.

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του προέδρου της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, που ελέγχει μια περιοχή γύρω από την Τρίπολη στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα, θα είχε ήδη ηττηθεί το περασμένο καλοκαίρι από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ αν δεν είχε σπεύσει στο πλευρό του η Τουρκία του Ερντογάν σπάζοντας ένα διεθνές εμπάργκο όπλων στέλνοντάς της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και παρέχοντάς της κρίσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιπάλων, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν διαμήνυσε την ετοιμότητα της Άγκυρας να στείλει και στρατεύματα, θυμίζει η Welt.

Kαι εξηγεί: «Ο Ερντογάν ποντάρει στην επέκταση της δικής του ζώνης επιρροής και την μετατροπή της Τουρκίας σε μια νέα μεγάλη νεο-οθωμανική αυτοκρατορία. Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία και στο εμιράτο του Κατάρ. Και τώρα ίσως πάνε και στη Λιβύη.

Πρόσφατα η Τουρκία και η Λιβύη προχώρησαν στη σύναψη ενός μνημονίου, μιας συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Μάλιστα η λιβυκή πλευρά παραχώρησε στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στις τουρκικές δυνάμεις το δικαίωμα παρουσίας και στο λιβυκό κομμάτι της Μεσογείου και η Τουρκία δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Σαράτζ».

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Άγκυρας και εις βάρος της Ελλάδας, σημειώνει η Welt «υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει η Τουρκία να επιβάλει το περιεχόμενό της. Αν το δει κανείς στον χάρτη, καθίσταται σαφές πόσο εκτεταμένα προσδιορίζει η Τουρκία την ΑΟΖ της»…

«Η τελευταία κίνηση του Ερντογάν στη σκακιέρα με τη Λιβύη είναι χαρακτηριστική της εξωτερικής του πολιτικής: ακολουθεί μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους - μια επέκταση της τουρκικής ισχύος σ’ ολόκληρη την περιοχή, όπου, όπως ο ίδιος λέει «βρίσκονταν παλαιότερα οι πρόγονοί μας », δηλαδή σε μια περιοχή της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας, που περιλαμβάνει ολόκληρη την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική καθώς και τα δυτικά Βαλκάνια.

Πηγές: protothema.grskai.gr


Le Figaro: Η Τουρκία δεν έχει συμμάχους στην πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας


«Η Τουρκία δεν έχει συμμάχους στην κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αναφερόμενη στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης και στην αντίδραση με κοινή δήλωση Αθήνας, Καΐρου και Λευκωσίας.

«Η Ελλάδα ζήτησε την υποστηριξη της Ε.Ε., η οποία τη δικαίωσε» γράφει η Figaro και προσθέτει: «Υπό την κυβέρνηση του νεο-οθωμανού σουλτάνου Erdogan από το 2003, η Τουρκία όχι μόνο θέλει να διατηρήσει για πάντα τα εδάφη, στα οποία οι στρατιώτες της εισέβαλαν στα βόρεια της Κύπρου το 1974, που μετέτρεψαν σε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος στον κόσμο. Επιθυμεί επίσης να επιστρέψει στις θάλασσες και να εξασφαλίσει τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να μονοπωλήσει τους υδρογονάνθρακες στις ακτές της Κύπρου και να αποτρέψει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινούσε από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ελλάδα», τονίζει η Figaro.

H γαλλική εφημερίδα τονίζει, ακόμη, ότι «από το 2011, ο Erdogan ξεκίνησε μια κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιδίωξε να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στη Βοσνία, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία, αλλά αυτό δεν λειτούργησε καλά. Το Κάιρο, η Δαμασκός και η Βεγγάζη κατέληξαν να διακόψουν όλες τις σχέσεις μαζί του. Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος με χαρακτήρα, που τίποτα δεν τον πτοεί. Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του παραμένουν άθικτες».

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται και στις άδειες για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση σε πετρελαϊκές εταιρείες όπως η ENI και η Total, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας με επίδειξη ισχύος, με πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη drones. «Η ΕΝΙ σταμάτησε και η Total διέκοψε ένα μέρος των σχεδίων της, ενώ η Τουρκία επωφελήθηκε για να ξεκινήσει τις δικές της έρευνες, αρνούμενη (με την σύμμαχο της τη Λιβύη) στους Έλληνες ένα μέρος της ΑΟΖ τους. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει συμμάχους. Αν και ο Erdogan επανεκίνησε τον διάλογο με τη Ρωσία, αυτή παραμένει πολύ απρόθυμη σχετικά με τις τουρκικές φιλοδοξίες στη θάλασσα.

Λόγω Ορθοδοξίας, οι Ρώσοι διατηρούν μια βαθιά φιλία με την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί, που ήδη έχουν διαφωνίες με την Τουρκία, σχετικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400, υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο.Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφθηκε την Αθήνα για να υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις που πραγματοποίησε η Τουρκία στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου ήταν «παράνομες και απαράδεκτες»», δηλώνει μεταξύ άλλων η γαλλική εφημερίδα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr


SZ: H Kύπρος στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων

Ο γερμανικός τύπος εστιάζει σε ρεπορτάζ και σχόλια για την Τουρκία και ειδικότερα τη μεταφορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά και την προειδοποίηση του Ερντογάν για κλείσιμο της αμερικανικής βάση στο Ιντσιρλίκ. Τα γεγονότα αυτά παρουσιάζονται στον γερμανικό τύπο σε συνάρτηση με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, από τη διαμάχη για το φυσικό αέριο της Κύπρου μέχρι την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την αμυντική συνεργασία.

Αυξάνεται η ένταση στη Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο 

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί αναφορικά με τη μεταφορά drone στο βόρειο τμήμα της Κύπρου: «Μοιάζουν με αεροπλάνα, αλλά δεν χρειάζονται πιλότο. Η Τουρκία αφήνει τώρα drone να πετάξουν πάνω από τη Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο. Λέγεται ότι θα υποβοηθούν τα τουρκικά πλοία στην αναζήτηση φυσικού αερίου (…) Έτσι θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της έντασης στη Μεσόγειο, ειδικά μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το οποίο ίσχυσε για την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το ελληνικό τμήμα του νησιού, από το 1987. Το εμπάργκο επιβλήθηκε πριν από 32 χρόνια για να εμποδιστεί ένας ανταγωνισμός των εξοπλισμών στο διαιρεμένο από το 1974 νησί και για να διευκολυνθεί η επανένωσή του. Ωστόσο όλα τα ειρηνευτικά σχέδια για την Κύπρο απέτυχαν».

Τουρκικά drone προσγειώθηκαν στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου

Όπως παρατηρεί όμως η εφημερίδα, η άρση του εμπάργκο δεν συνδέεται με τα παραπάνω αλλά «τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και τελικά πρόκειται για μια τιμωρία της Τουρκίας». Ο λόγος είναι, όπως σημειώνει η SZ, η αγορά από την Τουρκία ρωσικών S-400, «οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κατασκοπεύει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη μέσω του ευαίσθητου ραντάρ των πυραύλων. Ως εκ τούτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων απειλεί την Άγκυρα με οικονομικές κυρώσεις, τις οποίες και ο Τραμπ θα έπρεπε να επικυρώσει». 

Στην ανάλυσή της η SZ συμπληρώνει ότι «η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε οικονομική κρίση και οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν σημαντικά την κατάσταση. Ως αντίποινα ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί τώρα με κλείσιμο της τουρκικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και τον σταθμό ραντάρ στο Κιούρετσικ».

Σε άλλο σημείο η SZ αναφέρει σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952 μαζί με την Ελλάδα. Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν τελευταία ξανά οι εντάσεις. Ένας από τους λόγους είναι η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η Άγκυρα υπέγραψε πρόσφατα με τη Λιβύη συμφωνία για κοινά θαλάσσια σύνορα και την από κοινού εκμετάλλευση πρώτων υλών στη Μεσόγειο χωρίς να ληφθούν υπόψη μεγάλα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Κρήτη, η Ρόδος και η Λέσβος. Η ΕΕ έχει ήδη επιπλήξει γι αυτό την Τουρκία». Ωστόσο η SZ παρατηρεί ότι «κατά πόσο αξίζει η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης παραμένει αμφίβολο».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου