13 Δεκεμβρίου 2019

Citi: Ηρακλής και ανάπτυξη τα «κλειδιά» για περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας

Το Σχέδιο Ηρακλής για την αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με τις θετικότερες προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας. Οι επενδύσεις αποτελούν κλειδί για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, υπογραμμίζει η Citi σε έκθεσή της. Βλέπει συμφωνία με τους πιστωτές για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Ελλάδα ακολουθεί νέα πολιτική πορεία. Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας -ενός κόμματος με πολιτικές φιλικές προς το επιχειρείν- στις εκλογές του Ιουλίου συνεπάγεται σημαντική μείωση του πολιτικού ρίσκου, ενώ η στάση στη δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι λιγότερο περιοριστική, καθώς έχει μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης για την κυβέρνηση, αναφέρει η Citi στην έκθεσή της. 

Η βελτιωμένη αξιοπιστία στο ότι θα εφαρμοσθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα αναμένεται να οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών για την προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, έναν στόχο που έχει ορισθεί στο 3,5%. Κάτι τέτοιο θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της ανάκαμψης από το 2021 και εφεξής, τονίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Αναφορικά με την οικονομία, η Citi επισημαίνει ότι η ανάπτυξη «τρέχει» με ρυθμούς κοντά στο 2%, σε πραγματικούς όρους, ενώ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 2%-2,25% για τα επόμενα χρόνια.

Η Citi κάνει ειδική αναφορά στο Σχέδιο Ηρακλής: «Τα πρόσφατα σχέδια για στήριξη με κρατική χρηματοδότηση προς τις τράπεζες ώστε να "ξεφορτωθούν" τα μεγάλα αποθέματα μη-εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλουν σταδιακά στη βελτίωση της εγχώριας ρευστότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ταχύτερης ανάπτυξης ενδεχομένως να πυροδοτήσει πιστοληπτικές αναβαθμίσεις», σημειώνει η Citi.

Aπό την άλλη, η δυνητική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών έχει έως τώρα βελτιωθεί λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. To έλλειμμα επενδύσεων παραμένει, καθώς οι πραγματικές επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί περίπου κατά 65% από το 2007. Ο δρόμος προς μια σταθερή πορεία ταχύτερης ανάπτυξης και σταθερούς ρυθμούς μείωσης του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ παραμένει ακόμη ανοδικός, σημειώνει η Citi.

Καταλήγοντας, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει τη σημασία των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών για χαλαρότερη δημοσιονομική στάση. Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τις μεταβολές στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, που αποτελούν στην ουσία το μοναδικό κανάλι χρηματοδότησης για την οικονομία», καταλήγει η Citi.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου