25 Δεκεμβρίου 2019

Βloomberg: «Η Ελλάδα πήρε μία δόση McKinsey Management»

"Είναι αξιοσημείωτο ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να αντιστρέψει την πορεία της χώρας του με ταχύτατους ρυθμούς. Εάν το πετύχει, θα αποτελέσει ένδειξη μιας κλασικής δεξιάς οικονομικής ατζέντας που φέρνει αποτελέσματα εκεί όπου απέτυχε η λαϊκιστική αριστερά των προκατόχων του" γράφει στο Βloomberg Opinion ο Φερντινάντο Τζουλιάνο σε άρθρο γνώμης με τίτλο «η Ελλάδα πήρε μία δόση McKinsey Management». 

"Πρώην σύμβουλος της McKinsey & Co Inc., ο Μητσοτάκης έχει δώσει σε όλα τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου έναν μπλε φάκελο με τις μεταρρυθμίσεις που περιμένει να πετύχουν. Διαφορετικά θα τους απομακρύνει από τη θέση τους. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες –από την άνοδο του χρέους μέχρι την βαθιά φτώχεια- ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών αναθερμαίνεται: Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 50% φέτος και αναμένεται να είναι η χρηματαγορά με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως".

"Ο Μητσοτάκης πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Ιουλίου με ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό πρόγραμμα. Αυτό ήταν ήδη μια μικρή επανάσταση. Το 2015, η Ελλάδα επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωθυπουργό, παρά τις ανέφικτες δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορούσε τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Όταν ο Τσίπρας απέτυχε να κάνει αυτά που είχε υποσχεθεί – υποχρεώνοντας τη χώρα σε μία ακόμη αχρείαστη περίοδο ύφεσης- οι ψηφοφόροι τον στήριξαν ξανά. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μία χώρα που βίωσε τον λαϊκισμό, να επιλέγει την απόρριψή του".


"Ο νέος πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της Ελλάδας προσελκύοντας ξένα κεφάλαια. Το ποσοστό αποταμίευσης στη χώρα είναι χαμηλό, οπότε πρέπει να αναζητήσει στο εξωτερικό κεφάλαια για τη στήριξη νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων. Ο Μητσοτάκης έχει βάλει όριο στις κυβερνητικές δαπάνες και έχει μειώσει την εταιρική φορολόγηση από το 28% στο 24%, ενώ επίσης μείωσε τους φόρους επί των μερισμάτων. Αυτά είναι παραδοσιακά εργαλεία της δεξιάς πολιτικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά αποτελούν και μέρος της προσπάθειας να φανεί στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πραγματικά. Η Αθήνα θέλει ακόμη να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της να χαμηλώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά μόνο αφού αποδείξει ότι η οικονομική της στρατηγική φέρνει αποτελέσματα". 

"Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Θέλει να αλλάξει το περίπλοκο πτωχευτικό καθεστώς, το οποίο καθιστά πιο δύσκολο για τους πιστωτές να ανακτήσουν τα collateral (
εγγυήσεις, εξασφαλίσεις). Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν τα επισφαλή τους δάνεια –που τώρα ξεπερνούν το 40% των συνολικών δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Η Αθήνα επίσης σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει τον ΕΝΦΙΑ για να αντλήσει περισσότερα έσοδα από ακριβές κατοικίες που μέχρι τώρα φορολογούνταν ως αγροτεμάχια". 

"Τέτοιες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να προκαλέσουν δυσαρέσκεια μεταξύ ατόμων που αντιμετωπίζουν έξωση ή που θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους. Ωστόσο η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη των ψηφοφόρων της: Ο Μητσοτάκης πήρε την αυτοδυναμία στις εκλογές, και η στήριξη για το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, παραμένει υψηλή".

"Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοσία σε λαϊκιστικές εκφράσεις. Μιλάει για ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2021, κάτι που ακόμη και ορισμένοι συνεργάτες του θεωρούν πως είναι άκρως αισιόδοξο. Επίσης έθεσε στόχο προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων 100 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια, όταν στο διάστημα 2015-2018 η Ελλάδα προσέλκυσε μόλις 10 δισ. ευρώ καθαρών ξένων επενδύσεων", όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο νέος στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος.

Ο Ferdinando Giugliano σημειώνει επίσης πως "όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης αντιτάχθηκε σε ένα από τα σπάνια πολιτικά επιτεύγματα του Τσίπρα: στην συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα δηλώνει πως θα σεβαστεί τη συμφωνία και ότι θα ασκήσει επιρροή στην ΕΕ να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ένταξης με το γειτονικό κράτος που σταμάτησαν μετά από την αντίδραση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron".

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να εμφανίζει περισσότερο τέτοιον ρεαλισμό", γράφει το άρθρο του Bloomberg και καταλήγει με τα εξής: "Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε κολλήσει σε μια άσκοπη ιδεολογική διαμάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιπάλων του, η οποία δηλητηρίασε την πολιτική σκηνή και καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας. Μία δόση ουδετερότητας και νηφαλιότητας, όπως αυτή που χαρακτηρίζει τους συμβούλους μάνατζμεντ, μάλλον θα πείσει περισσότερο τους επενδυτές. Τώρα εναπόκειται στον Μητσοτάκη να μετουσιώσει την εμπειρία του ως στέλεχος της McKinsey σε κάτι θετικό που να έχει διάρκεια για τον ελληνικό λαό". 

Πηγές: capital.grprotagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου