29 Δεκεμβρίου 2019

Τα 12 Καλύτερα Σκίτσα του 2019

Δώδεκα γελοιογραφίες της χρονιάς που τελειώνει, από την πολιτική επικαιρότητα κυρίως στη χώρα μας, που ξεχωρίσαμε: 

Aριστερά ένα σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"
(16.10.2019), που πολύ σχολιάστηκε. Παρουσιάζει ένα στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Και πολύ "γλείψιμο" από τον δημοσιογράφο στον πρωθυπουργό! 

Ακολουθούν τα υπόλοιπα σκίτσα με χρονολογική σειρά: 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" (15.1.2019). "Δεμένους" τους έχει τους 6 ψήφους που λείπουν από το ΣΥΡΙΖΑ (για να συμπληρώσει τους 151) ο "κυνικός" Αλέξης Τσίπρας, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (Σπ.Δανέλλης, Κ.Ζουράρις, Β.Κόκκαλης, Κ.Παπακώστα, Ε.Κουντουρά, Θ.Παπαχριστόπουλος). Εξάλλου είναι και "κυνόφιλος"!

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου (25.4.2019). Οι «ίσες ευκαιρίες»... με αφορμή την αήθη επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά του ΑΜΕΑ και υποψήφιου ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Σκίτσο του Κώστα Βλάχου (18.5.2019). Πήραν οι συνταξιούχοι, στα πλαίσια των προεκλογικών παροχών Τσίπρα, τη λεγόμενη "13η σύνταξη" και άρχισαν τις ...σπατάλες!

Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη (με κάτι και από ...Πικάσο). Από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου προέκυψε ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και όλη σχεδόν η Ελλάδα βάφτηκε μπλε. Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Φυσικά όχι ο λαός, αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του που απέτυχαν!  

Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου (8.7.2019). Και αμέσως μετά τις εκλογές, η "άτακτη αποχώρηση" από το Μεγαρο Μαξίμου του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του! Στο σκίτσο πέραν του τέως πρωθυπουργού και της συντρόφου του διακρίνονται (από αριστερά) μεταξύ άλλων και οι: Θάνου, 
Παπαγγελόπουλος,  Πολάκης, Παππάς, Καρανίκας, Φλαμπουράρης:

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού στο "Έθνος" (11.7.2019). Δεν είναι προεκλογική συγκέντρωση, αλλά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου! Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελείται από 51 μέλη! Σχήμα κάθε άλλο παρά μικρό και ευέλικτο! 

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφημερίδα Συντακτών" (23.9.2019). Συνεχίζει τον πόλεμο κατά της οικογενειοκρατίας η οικογένεια Μητσοτάκη! Μετά τις θέσεις του πρωθυπουργού και δημάρχου Αθηναίων, τώρα και προσπάθεια για σταθμό Μετρό «Παύλος Μπακογιάννης»! που ευτυχώς μετά τις αντιδράσεις δεν προχώρησε. Στο σκίτσο οι Ντόρα Μπακογιάννη,  Κώστας Μπακογιάννης και Κυριάκος Μητσοτάκης διακηρύσσουν "καμιά άλλη οικογένεια στο χωράφι μας"!

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή". Στον περιορισμό των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών συμφώνησαν στις 25.9.2019 στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σκίτσο οι δυο ηγέτες δίνουν το χέρι, αλλά και "χέρι βοήθειας" προς την Ελλάδα σε πρόσφυγες και μετανάστες!

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή". Με αρνητικό επιτόκιο (-0,02%) δανείστηκε για πρώτη φορά η Ελλάδα στις 9.10.2019 στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Και ο Αλέξης Τσίπρας, συζητώντας με τον Δημ. Τζανακόπουλο κάπου στον εθνικό κήπο, σχολίάζει: "Ο Μητσοτάκης παντού αρνητικές επιδόσεις έχει"!

Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" (10.10.2019). Στρατιωτική επιχείρηση εξαπέλυσε η Τουρκία, "Πηγή Ειρήνης" (!) την ονόμασε, στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Στο σκίτσο ο Ερντογάν καθησυχάζει τη Δύση ότι δεν θα γεμίσει με Κούρδους. "Δεν θα προλάβουν να γίνουν πρόσφυγες!" λέει ο Τούρκος πρόεδρος.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή, (7.11.2019) με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα την απολογία του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου. H θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου ...αντίστροφα. Ο χρυσαυγίτης που εξελίχθηκε σε ...κότα! 

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον "Ελεύθερο Τύπο" (25.11.2019) με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στην χώρα μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η δική μας αδράνεια:

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση "Η Γελοιογραφία της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου