17 Δεκεμβρίου 2019

Μια προδημοσίευση από το «Ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης»

Προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια. Hταν ιδιαίτερα ενεργή και είχε σημαντική επιρροή στα πολιτικά της Ελλάδας αν και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από το θεσμικό της ρόλο.

Φωτογραφία αριστερά: Συχνά, κατά τις περιοδείες της, η βασίλισσα Φρειδερίκη δεχόταν ως δώρο τοπικές στολές. Σε διάφορες περιστάσεις επέλεγε να ντύνεται με αυτές. 

Τον Οκτώβριο του 2017 ο συγγραφέας Κώστας Μ. Σταματόπουλος διεξήγαγε έρευνα για διασταύρωση πηγών στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), όταν ανακάλυψε το προσωπικό ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης. Το αρχείο φυλάσσεται στα ΓΑΚ σε σειρά 35 χειρόγραφων τευχών, καλύπτοντας το μέγιστο μέρος της δημόσιας και ένα τμήμα της ιδιωτικής ζωής της βασίλισσας επί μία τριακονταετία (1938-1967). Τώρα, με τη φροντίδα και τη σχολαστική επιμέλεια του Κ. Μ. Σταματόπουλου, κυκλοφορεί σε τρεις τόμους από τις εκδόσεις Καπόν. 

Σήμερα η «Καθημερινή» προδημοσιεύει ενδεικτικό απόσπασμα από την εισαγωγή του συγγραφέα, μαζί, φυσικά, με λίγες από τις πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της τριπλής αυτής έκδοσης.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 

«Ο τίτλος «Ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης» είναι κυριολεκτικός αλλά και παραπλανητικός. Δεν πρόκειται για προσωπική, εξομολογητικού τύπου, αναφορά των πεπραγμένων ημέρα με την ημέρα ή και των σκέψεων της ίδιας της βασίλισσας, αλλά για καθημερινή σχεδόν, λεπτομερή καταγραφή του δημοσίου και εν μέρει του ιδιωτικού βίου της Φρειδερίκης, γραμμένη από την εκάστοτε κυρία των τιμών που είχε υπηρεσία την ημέρα εκείνη. Η καταγραφή αυτή διανθίζεται ενίοτε από σύντομα περιστατικά που μας επιτρέπουν να διεισδύσουμε στην προσωπικότητά της και να την καταλάβουμε καλύτερα, μολονότι το παρουσιαζόμενο στο ημερολόγιο έργο μιλά εύγλωττα για τη βασίλισσα ως άνθρωπο. 

Από περιοδεία του βασιλικού ζεύγους στην Αρτα και στην κεντρική Ηπειρο. Σε δύσβατα χωριά, ο κόσμος παρακολουθούσε έκπληκτος τους βασιλείς

 Ακροάσεις, περιοδείες, συσκέψεις και διοικητικά συμβούλια, επιθεωρήσεις σε ιδρύματα, ορισμένες εξ αυτών αιφνιδιαστικές, ταξίδια επίσημα και ιδιωτικά, περιπέτειες υγείας, επεμβάσεις και εγχειρήσεις, εναλλάσσονται με πράγματα πιο ελαφριά, όπως πρόβες φορεμάτων της περίφημης στη δεκαετία του 1950 Αθηναίας ράφτρας Παπαστεφάνου ή του Αιγυπτιώτη μόδιστρου Jean Dessès, αγορές σε καταστήματα των Αθηνών και του εξωτερικού, ή πάλι ψάρεμα πέστροφας στα ποτάμια της Ηπείρου και κυνήγι στην Αυστρία, στην Κερκίνη και στο δέλτα του Εβρου... 

Το βασιλικό ζεύγος με την Τζάκι Κένεντι

Η εικόνα της Φρειδερίκης που σκιαγραφείται είναι βέβαια όχι η εντελής αποτύπωση μιας προσωπικότητας πολυσχιδούς, δυναμικής και δραστήριας, αλλά οπωσδήποτε είναι η πληρέστερη μέχρι στιγμής, εν αναμονή μιας σοβαρής και άρτιας βιογραφίας. Η ύπαρξη του ημερολογίου διαψεύδει, πάντως, τον παλαιότερο ισχυρισμό μου ότι η βασίλισσα αμελούσε να κρατά αρχείο του έργου της.

Η Φρειδερίκη κρατάει τον Κωνσταντίνο μετά τη βάπτισή του. Δίπλα, ο Παύλος με τη μικρή Σοφία

Ευτυχώς ο ιστορικός ή ο μέλλων βιογράφος της θα έχει πλέον στη διάθεσή του μια καίριας σημασίας πηγή.»

Και δυο λόγια για την "Φρειδερίκη της Ελλάδας" 
από τη Βικιπαίδεια:

Η βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας (18 Απριλίου 1917 - 6 Φεβρουαρίου 1981) ήταν πριγκίπισσα του Αννόβερου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, δούκισσα στο Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ, και, ως σύζυγος του βασιλιά Παύλου Α΄ της Ελλάδας, βασίλισσα των Ελλήνων.

Μεγάλωσε στη Γερμανία ως πριγκίπισσα του Αννόβερου. Έζησε στην Ελλάδα ως πριγκίπισσα της Ελλάδας από το 1938 έως το 1941, οπότε έφυγε με τη βασιλική οικογένεια λόγω της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανούς και έμεινε στην Κρήτη, μετά στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική. Επέστρεψε το 1946 στην Ελλάδα. Είχε το ρόλο της βασίλισσας από το 1948 μέχρι το 1964, στο πλευρό του Παύλου Α΄. Από το 1964 έως το 1967 είχε το ρόλο της βασιλομήτορος. Μετά το 1967 έφυγε από την Ελλάδα λόγω της δικτατορίας μαζί με την βασιλική οικογένεια και έμεινε στην Ιταλία. Πέθανε στη Μαδρίτη στην Ισπανία το 1981 και ετάφη στην Ελλάδα, στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι.

Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι ως βασίλισσα και βασιλομήτωρ, από το 1948 έως το 1967, ήταν ιδιαίτερα ενεργή και είχε σημαντική επιρροή στα πολιτικά της Ελλάδας αν και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από το θεσμικό της ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου