4 Δεκεμβρίου 2019

Σκίτσα: Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε 5 σκίτσα:

Επάνω αριστερά: Συζήτηση με βάση το διεθνές δίκαιο που ζητά ο Μητσοτάκης ή με βάση το δίκαιο του ισχυρού (των όπλων) που θέλει ο 
Ερντογάν; Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

Το θερμό επεισόδιο είναι σαν το ...χαμάμ, λέει ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη. Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή": 

Η συζήτηση για τη δική μας υφαλοκρηπίδα! Σκίτσο του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup): 

Πατριωτάκια από την ...Κρήτη! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή": 

Ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν με τις εθνικές τους ενδυμασίες! Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" (της επόμενης ημέρας, που προσθέσαμε):

Και ένα ρεπορτάζ της συνάντησης (από το ΑΠΕ-ΜΠΕ): 

Μια ώρα και 35 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχε εκτός των άλλων και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου