3 Δεκεμβρίου 2019

FT: Ο Κυρ. Μητσοτάκης «προκαλεί» τον Μακρόν

Ηγέτες από τις 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σε ξενοδοχείο έξω από το Λονδίνο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τσάι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και δείπνο στην Ντάουνινγκ Στριτ. Εντωμεταξύ ο Μητσοτάκης «προκαλεί» τον Μακρόν σε συνέντευξή του στους Financial Times. 
Από δυο δημοσιεύματα, στη Deutsche Welle και στο in.gr, στη συνέχεια:

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες Συνόδους του ΝΑΤΟ με αφορμή των 70 χρόνων λειτουργίας του, σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη γεωπολιτική πραγματικότητα. Με τις επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο και την αμφισβήτηση της αμυντικής δυνατότητας του διεθνούς οργανισμού από την Γαλλία.

Τις εργασίες της συνάντησης που θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, άνοιξαν ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ως οικοδεσπότης της Συνόδου και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα θέματα αγκάθια που θα τεθούν στην Σύνοδο είναι η επιθετική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν μετά την συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση της Λιβύης και ο ρόλος του ΝΑΤΟ μετά τις πρόσφατες, απαξιωτικές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Δηλώσεις Μητσοτάκη 

Σε αποκλειστική συνέντευξη στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκη «προκαλεί» όπως γράφει ο τίτλος της εφημερίδας, τον Πρόεδρο Μακρόν για την δήλωση με την οποία αποκαλεί ΝΑΤΟ «νεκρό» καθώς και για το βέτο που έθεσε η Γαλλία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πως θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και πως επιθυμεί η όποια διένεξη των δύο χωρών να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, σύμφωνα με το in.gr, στο ζήτημα της απόφασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Οκτώβριο να ασκήσει βέτο στις νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς την λάθος. «Ελπίζω πως το λάθος αυτό θα διορθωθεί», είπε. 

Μιλώντας ενόψει της επίσκεψής του στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε επίσης την περιγραφή από τον κ. Μακρόν της Συμμαχίας ως «εγκεφαλικά νεκρής». Αν και κάποιες από τις ανησυχίες του Γάλλου προέδρου είναι βάσιμες, ωστόσο οι όροι που χρησιμοποίησε θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικοί, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάποιες φορές η γλώσσα η ίδια είναι εξίσου σημαντική και καταλήγει να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε. «Είναι ένα να λες πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και κάτι τελείως διαφορετικό να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό».

«Συμφωνώ πως η Ευρώπη συνολικά χρειάζεται να αναπτύξει περισσότερες αμυντικές ικανότητες, όμως η απόρριψη του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο είναι παρατραβηγμένο για τα γούστα μου» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Δηλώσεις Τραμπ 

Πριν την άφιξη του σε βρετανικό έδαφος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα πιέσει εκ νέου τους ηγέτες των χωρών μελών να καταβάλουν το 2% του προϋπολογισμού τους στο ταμείο του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η συνθήκη του 1949.

Παρά δε τις ευγενείς συστάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ να μην κάνει πολιτικές δηλώσεις, εν όψει των εκλογών της επόμενης εβδομάδος, ο κ. Τραμπ έπλεξε για άλλη μια φορά το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον. Το πώς μια τέτοια δήλωση θα επηρεάσει τους βρετανούς ψηφοφόρους με την δυσανεξία που τους χαρακτηρίζει σε προεκλογικές παρεμβάσεις από το εξωτερικό, απομένει να φανεί στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδος.

Πηγές: Deutsche Welle , in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου