29 Μαΐου 2016

Το χωριό των Graffiti στη Μεσσηνία

Μπορεί να είναι και μοναδικό στην Ελλάδα. Ένα μικρό χωριό στη μέση του μεσσηνιακού κάμπου κοσμεί τους τοίχους των σπιτιών με graffiti, που φιλοτέχνησε ο καλαματιανός καλλιτέχνης Skitsofrenis. Πρόκειται για τη Γλυφάδα, στην περιοχή της Πυλίας, η οποία γίνεται ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης με graffiti απο τον αγροτικό κόσμο και τους αγώνες του.
Το χωριό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με το humansofkalamata.gr, είναι γνωστό ως το χωριό των graffiti.


Ο Skitsofrenis - Κώστας Λούζης απαντά στο humansofkalamata:

- Κώστα πως προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία;
- Η πρωτοβουλία ήταν του συλλόγου της Γλυφάδας όπου με κάλεσε για να δημιουργήσω ένα θέμα στη κεντρική πλατεία του χωριού. Αφού δημιουργήθηκε ο πρώτος τοίχος, άρεσε πολύ σε όλους και έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθούν και σε επιπλέον επιφάνειες σπιτιών του χωριού.

- Πως έγινε η επιλογή των σχεδίων των graffiti τι σημαίνουν για σένα και τους κατοίκους;
- Επιλέξαμε τα θέματα βάσει του με τι ασχολείται ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής αλώνισμα, θέρισμα , ελαιομάζωμα κ.ο.κ. Και για μένα αλλά και για τους κατοίκους είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό καθώς εγώ ασχολήθηκα ενάμιση μήνα εκεί καθημερινά με αποτέλεσμα να με αγκαλιάσει όλο το χωριό, αλλά και για τους κατοίκους, γιατί τώρα πια βλέπουν καθημερινά στους τοίχους την ζωή των προγονών τους. Είναι πιστεύω το καλύτερο πάντρεμα παράδοσης και μοντέρνες τέχνης και θέλω να ευχαριστήσω το σύλλογο και τους κατοίκους για την ευκαιρία αυτή. 

  




Η Γλυφάδα έχει γίνει ένα ανοιχτό μουσείο για τον πολιτισμό και τον αγώνα των αγροτών, μέσα όμως από τη μοντέρνα τέχνη της ζωγραφικής του δρόμου και του γκράφιτι.

Πηγή: humansofkalamata.gr
Φωτογραφίες: Ηλίας Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου