2 Οκτωβρίου 2023

Τα αντιπλημμυρικά στην Ανατολική Αττική και το αττικόψαρο

"Η περιοχή της Βραυρώνας, στην Ανατολική Αττική, μπορεί να γίνει ο επόμενος Βόλος από τις πλημμύρες. Όμως τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ερασίνο ποταμό έχουν μπλοκαριστεί από το 2021 με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ξέρετε γιατί; Διότι, λένε οι προσφυγές, από το έργο πλήττονται οι πληθυσμοί του αττικόψαρου...". Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, ο 
Δημήτρης Ευθυμάκης στο Protagon.gr

Κάποια αποσπάσματα από το άρθρο του:

(...) Την περιοχή της Βραυρώνας διασχίζει ο Ερασίνος ποταμός, το σημαντικότερο ποτάμι της περιοχής των Μεσογείων. Μόλις βρέξει συγκεντρώνει τα νερά των ρεμάτων από τις περιοχές Κορωπίου και Παιανίας. Ηδη, από το 1991 μέχρι το 2013 έχουν καταγραφεί 12 πλημμυρικά επεισόδια, ενώ είναι γνωστό ότι ο αρχαίος ναός της Αρτέμιδας, που υπάρχει εκεί, έχει κατά καιρός σκεπαστεί από λάσπες και ιζήματα που έφεραν τα νερά του ποταμού που τον πλημμύριζαν. Αυτά προ κλιματικής κρίσης. Ετσι και ο Ερασίνος ποταμός πλημμυρίσει με τα μέτρα του 2023, θα κλάψουν μανούλες στην Ανατολική Αττική. Μπροστά σε αυτό που θα συμβεί η Μάνδρα θα είναι παιδική χαρά. 

Ευτυχώς, η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Εργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έχει προκηρύξει ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο κατά μήκος του ποταμού Ερασίνου, που όταν ολοκληρωθεί θα προφυλάξει, επιτέλους, την περιοχή από τη μετατροπή της σε Βόλο, σε Πήλιο ή σε Θεσσαλία. Και όμως, το απολύτως αναγκαίο αυτό έργο έχει μπλοκαριστεί από το 2021 με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ξέρετε γιατί; Διότι, λένε οι προσφυγές, από το έργο πλήττονται οι πληθυσμοί του αττικόψαρου. Το αττικόψαρο (Pelasgus marathnicus) είναι ένα ψαράκι του γλυκού νερού 3-7 εκατοστών και ζει σε ποτάμια, λίμνες, πηγές και βάλτους της Στερεάς Ελλάδας. 

Ο ναός της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα

Μικρές ομάδες του αττικόψαρου έχουν παρατηρηθεί και στον Ερασίνο. Εξ αιτίας λοιπόν αυτών των λίγων δεκάδων μικρών ψαριών μεγέθους τριών εκατοστών που ζουν εκεί στις κολύμπες του ποταμού δίπλα στον αρχαίο ναό, κάποιοι οικολόγοι ή επιστήμονες ή οργανώσεις μπλοκάρουν αντιπλημμυρικά έργα πολλών εκατομμυρίων που θα σώσουν ζωές και περιουσίες. 

Προσέξτε, με το έργο δεν θα εξαφανιστεί το αττικοψαράκι, ενδέχεται να πληγούν οι μικροί πληθυσμοί του στον Ερασίνο διότι θα μειωθεί –λένε- η τροφή του και θα ενοχληθεί η αναπαραγωγή του από τις χωματουργικές εργασίες. Κυρίως όμως, αυτό που λένε οι προσφυγές, είναι ότι το αντιπλημμυρικό έργο είναι πολύ μεγάλο για τα μέτρα της περιοχής, φαραωνικό το χαρακτηρίζουν, με αποτέλεσμα να χαλάει την αρμονία του περιβάλλοντος και να πλήττει την βιοποικιλότητα της περιοχής. Βέβαια, όταν πλημμύρισε όλος ο κάμπος φωνάζαμε γιατί δεν φτιάχτηκαν τερατώδη έργα, ικανά να συγκρατήσουν τόσα εκατομμύρια τόνους νερού, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως θέμα. (...)

Πηγή: Protagon.gr

Δείτε και αυτό: Στον Υγρότοπο Βραυρώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου